Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

09. 10. 2018. 13:33   >>  22:14 30

ĐUKANOVIĆ

Bićemo najprestižnija investiciona destinacija

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je da Crnu Goru u narednom periodu vidi kao jednu od najprestižnijih turističkih i investicionih destinacija.

 

On je, na skupu "Poslovati sa Crnom Gorom" u Milanu, rekao da se naša zemlja nepokolebljivo kreće putem svoje evropeizacije.

Poručio je da Crna Gora može nastaviti sa dinamičnim sustizanjem evropskog kvaliteta života za svoje građane.

"Možda zvuči pretenciozno, ali danas je Porto Montenegro jedna od najboljih marina u Evropi i svijetu. Ako smo to napravili, i ako pravimo Lušticu, Portonovi, ako su mnogi investitori u Crnoj Gori, zašto ne bi mogli da idemo dalje. Zašto ne bi bila realna ocjena da budemo destinacija koja može da stane rame uz rame sa Monte Karlom. Evropa se umorila od tradicionalnih i traži nove destinacije", rekao je Đukanović.

On je istakao da je Balkan potrošio svoje alternative.

"Dok drugi djelovi Evope mogu ramišljati mogu li biti dio EU, za Balkan nema dileme, jer nema stabilnosti i prosperiteta. Procesi koji se događaju na globalnoj sceni upućuju na ozbiljnu upitnost hoće li Evropa biti konkurentna. Ujedinjena Evropa će garantovati pouzdaniju stabilnost cijelog evropskog kontinenta", rekao je Đukanović.

Zato, kako je istakao, Crna Gora ide "nepokolebljivo dalje putem svoje evropeizacije".

"Primarni cilj svake vlade je pitanje unapređenja kvaliteta života naših ljudi. Udvostručili smo društveni proizvod. BDP je 2006. godine bio 3.500 eura, danas je 7.000. Daleko smo od EU prosjeka, ali stvari idu u dobrom smjeru. Mi smo najdinamičnija investiciona destinacija. I narednih decenija ćemo to biti", rekao je Đukanović.

Od velikog je značaja, kako je naveo, nastaviti s procesom proširenja EU. "Kad govorimo o stabilnosti regiona, to nije samo stabilnost Balkana, već i Evrope", smatra Đukanović.

Podsjetio je da je od obnove nezavisnosti Crne Gore prosječna stopa rasta ekonomije bila iznad tri odsto.

"Inostrane investicije su činile 18-19 odsto BDP-a. Kad strane investicije učestvuju sa 10 odsto to se smatra respektabilnim investicijama", kazao je Đukanović.

Optimizam o srednjoročnoj dominaciji Crna Gora u investicionom dijelu, kako je rekao, temelji na investicijama koje su počele i koje se realizuju.

Jedna od njih je, kako je rekao, autoput čiji je kilometar najskuplji u Evropi.

"Počinjemo i drugi autoput koji će biti dio Jadransko-jonskog koridora. Gotovo da smo završili postavljanje enegretskog podmorskog kabla. Tek su u toku najkrupniji projekti kad je u pitanju turizam", rekao je Đukanović, navodeći za primjer Porto Montenegro, Lušticu i Portonovi.

Prilog Aleksandre Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније