Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

07. 10. 2018. 14:50 >> 14:30

PKCG I MORT

Zakon o industrijskom otpadu nije biznis barijera

Predlog zakona o industrijskim emisijama ne treba posmatrati kao biznis barijeru i nametanje troškova, već neminovnost ekonomskog i evropskog razvoja Crne Gore, ocijenjeno je na okruglom stolu koji su organizovali Privredna komora (PKCG) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Kako je saopšteno iz PKCG, cilj tog skupa bilo je informisanje privednika o obavezama koje će proisteći primjenom tog zakona.

Zakon o industrijskim emisijama, kako je predočeno, zasniva se na najsavremenijim evropskim standardima i procedurama.

"Njime se u nacionalno zakonodavstvo prenosi kompleksna Direktiva 2010/75/EU o industrijskim emisijama. Ona predstavlja ključni instrument koji reguliše emisije zagađujućih materija iz industrijskih postrojenja", navodi se u saopštenju.

Predviđeno je da se tim zakonom uređuju obaveze industrijskih postrojenja kako bi se tokom njihovog rada smanjile ili izbjegle prekomjerne emisije zagađujućih materija u vodu, vazduh, zemljište, smanjila količina generisanog otpada, efikasnije koristila energija i druga pitanja od značaja za integrisano sprečavanje i kontrolu zagađivanja životne sredine.

"Ovim propisom obuhvaćen je veliki broj industrijskih aktivnosti, između ostalih energetika, proizvodnja i prerada metala, hemijska i industrija minerala, upravljanje otpadom, proizvodnja celuloze i papira, klanice, uzgoj živine i svinja i druge", navodi se u saopštenju.

Najveći identifikovani izazov, kako je ukazano, je neophodnost investiranja u tehnološke procese postojećih postrojenja da bi se prilagodili zahtjevima određenih standard, a procjena je da će tri najveća operatera u Crnoj Gori, KAP, Željezara i Termoelektrana u Pljevljima uložiti po tom osnovu oko 110 miliona eura.

Iz PKCG i Ministarstva ukazano je da im zainteresovani privrednici mogu dostaviti sugestije u narednih deset dana, radi dodatnih konsultacija ili sugestija, iako je javna rasprava o ovom zakonu prošla potrebnu procedure.

Predlog zakona prezentovala je samostalna savjetnica u Direktoratu za životnu sredinu, Dragana Raonić, a Plan implementacije direktive o industrijskim emisijama nezavisni ekspert UNDP, Nebojša Pokimica.

Na okruglom stolu uvodničari su bili potpredsjednik PKCG, Danilo Gvozdenović i generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ivana Vojinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније