Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

06. 10. 2018. 11:45   >>  11:25

SB SAVJETUJE

Povećati predvidljivosti politike i ubrzati reforme

Crnoj Gori je, u cilju smanjenja rizika, osiguranja daljeg rasta i poboljšanja uslova na tržištu rada, neophodno povećanje predvidljivosti politike i ubrzanje strukturalnih reformi, ocijenjeno je iz Svjetske banke (SB).

Predstavnici SB su u Redovnom ekonomskom izvještaju za Zapadni Balkan, u koji je agencija Mina biznis imala uvid, kazali da je ekonomski izgled Crne Gore pozitivan i da su rizici, bez obzira na smanjenje, i dalje veliki.

"U periodu od naredne do 2020. godine se očekuje prosječan rast od 2,6 odsto, s obzirom na pad investicija u sektoru saobraćaja i lične potrošnje", dodaje se u izvještaju koji je predstavljen ove sedmice.

Iz SB su naveli da uz usporavanje investicija ide i usporavanje ekonomskog rasta, osim ukoliko se ne poveća produktivnost i nove investicije privatnog sektora omoguće iskorištavanje punog potencijala Crne Gore za rast.

"U narednoj godini očekuje se dalji pad siromaštva, na procijenjenih 4,6 procenata, u zavisnosti od povećanja zaposlenosti u privatnom sektoru i zarada", rekli su iz SB.

Oni smatraju da će u ovoj godini biti teško značajnije smanjiti siromaštvo, s obzirom na ukidanje naknade za majke i povećanje indirektnih poreza.

Glavni spoljni rizici, kako su poručili, su usporavanje rasta u Evropskoj uniji (EU) i procesa pristupanja, moguće pooštravanje uslova finansiranja za tržišta u nastajanju i regionalna politička situacija.

U izvještaju se dodaje da veliki fiskalni deficit i rastući javni dug zahtijevaju istrajnu implementaciju fiskalne konsolidacije.

"Rebalans ovogodišnjeg budžeta je za godinu odložio prvobitni cilj ostvarivanja uravnoteženog budžeta do naredne godine i smanjenja javnog duga na 60 odsto do 2020", precizira se u izvještaju.

Iz SB su kazali da mogućnost pooštravanja finanijskih uslova na međunarodnom tržištu kapitala zahtijeva hitne aktivnosti na smanjenju javnog duga i spoljne neravnoteže zemlje.

"Vjerovatno je da će oboje ostati veliko, s obzirom da sadašnji model rasta Crne Gore zavisi od uvoza", saopštili su iz SB.

U SB očekuju da će se do kraja godine javno garantovani dug povećati na 75 odsto, sa prošlogodišnjih 72,5 odsto, s obzirom da Vlada stvara depozite za finansiranje naredne godine kroz operaciju upravljanja obavezama.

Izvještaj SB 14 je po redu i obuhvata Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније