Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

04. 10. 2018. 07:16 >> 06:56

PROJEKCIJA CBCG

Dogodine do juna inflacija 2,8 odsto

Projekcija Centralne banke, sa vjerovatnoćom od 90 odsto, pokazuje da će inflacija u posljednja dva kvartala tekuće i prva dva naredne godine biti 2,8 odsto, saopšteno je Pobjedi iz ove institucije.

“Modelska, odnosno ekonometrijska projekcija Centralne banke pokazuje da će se inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena, kretati od 1,8 odsto do 3,9 odsto, sa centralnom projekcijom od 2,8 odsto. Za 2018. godinu projektuje se prosječna inflacija od tri odsto”, objasnili su iz CBCG.

Ekspertska procjena CBCG je slična modelskoj i očekuje se da će se u 2018. inflacija kretati od dva do četiri odsto sa centralnom tendencijom od tri procenta. Na pitanje kako će se inflacija odraziti na privredu, s obzirom da iz opozicije navode da se može dogoditi rast u narednoj godini, iz CBCG kažu da ne bi trebalo očekivati zabrinjavajuće inflatorne tendencije.

“U tekućoj godini se očekuje viša stopa inflacije kao rezultat mjera fiskalne konsolidacije koje su uticale na rast stope PDV-a i akciza, a na njen rast će uticati i veće cijene nafte na svjetskim berzama. Stoga, nije iznenađujuće što i banke i privrednici očekuju rast inflacije u ovoj godini. Međutim, uticaj internih faktora mjera fiskalne konsolidacije, imaće jednokratni efekat na ovogodišnju stopu inflacije i već će u narednoj godini oslabiti”, objašnjavaju u Centralnoj banci.

Navode antiinflatorne aktivnosti, među kojima je i rast ekonomije.

“Imajući u vidu da je u prvoj polovini tekuće godine ekonomska aktivnost uvećana iznad 4 odsto i da se može očekivati rast proizvodnje, investicija i zaposlenosti, (shodno rezultatima posljednje ankete sprovedene među privrednicima) to će uticati antiinflatorno, pa ne bi trebalo očekivati zabrinjavajuće inflatorne tendencije”, smatraju u CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније