Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

02. 10. 2018. 14:13 >> 13:52

GVOZDENOVIĆ POZVAO

Države da izvoze viškove struje preko Crne Gore

Crna Gora je investirala milijardu eura da bi se energetski povezala sa Italijom, saopštio je potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović i pozvao sve države koje imaju viškove struje da je izvoze preko Crne Gore.

On je na Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope, koji je održan u Beogradu, kazao da politika mora "sa riječi da pređe na djela".

"U Beogradu su ambasadori svih zemalja regiona. Pozovite ih i recite im šta su današnji zahtjevi biznisa", poručio je Gvozdenović na panelu u okviru Samita.

Tokom dva dana Samita, čija je tema bila digitalna transformacija, stručnjaci i ministri zemalja regiona govorili su o temama mobilnosti rada, energetske održivosti, jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija i konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Evrope.

Jedna od tema prvog dana Samita bila je i olakšavanje trgovine u regionu.

Resorni ministri poručili su da će u narednom periodu, kroz jasne akcione planove, omogućiti harmonizaciju priznavanja dokumenata i sertifikata zemalja regiona, kao i zajedničke kontrole na granici u cilju skraćivanja vremena i smanjenja troškova spoljne trgovine.

Gvozdenović je, kako je saopšteno iz Skupštine, govorio na temu iskustava Crne Gore u privlačenju investicija i posebno istakao poreske i druge povoljnosti, koje su naročito u oblasti turizma rezultirale otvaranjem preko 100 novih hotela u prethodnih pet godina u Crnoj Gori.

"Crna Gora je i ranije, a naročito nakon formalnog članstva u NATO, bezbjedna i sigurna investiciona destinacija, pa potencijalni investitori sa sigurnošću mogu računati na podršku svih segmenata crnogorskog društva", naveo je Gvozdenović.

Uz sve pogodnosti za investiranje, a uzimajući u obzir odličan geografski položaj, Crna Gora, kako smatra, može biti i na neki način već jeste investicioni hub za regionalno i šire tržište.

Gvozdenović je, prenoseći pozitivna iskustva Crne Gore koja mogu biti primjenljiva za čitav region, rekao da postoji otvorenost za strane investitore, koji imaju nacionalni tretman, zatim upotrebu euraa kao nacionalne valute, te konkurentan poreski sistem, kao i sporazume o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom (EU), CEFTA, EFTA, Turskom, Ukrajinom i Rusijom.

Gvozdenović je kazao da se radi samo o dijelu mjera koje su donešene u cilju stimulacije izgradnje hotela visoke kategorije, pri čemu se država u stvaranju još povoljnijeg investicionog ambijenta neće zaustaviti na tome, već će i dalje konstantno unaprijeđivati i pospješivati ambijent za poslovanje i investiranje u Crnoj Gori.

Skupština će, kako je dodao, podržati predloge Vlade koji će biti usmjereni ka dodatnom jačanju kompetitivnosti crnogorskog poslovnog ambijenta.

"U narednom periodu država i lokalne uprave će takođe raditi i na drugim preduslovima koji će dovesti nove investitore i učiniti njihove investicije isplativim u što kraćem periodu, što će se indirektno pozitivno odraziti i na čitav region", rekao je Gvozdenović.

On smatra da se u nastupu ka udaljenim emitivnim turističkim tržištima, turistima mora ponuditi jedinstveni turistički proizvod, a na državama regiona je da u što kraćem roku finalizuju ranije započete aktivnosti na tome, kako bi region jugoistočne Evrope ostao konkurentan za investicije.

Inicijator i organizator Samita 100 biznis lidera je Srpska asocijacija menadžera, uz podršku Udruženja menadžera Slovenije, Hrvatske udruge poslodavaca i biznis partnera iz regiona.

Događaj okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i predstavnike država.

Samit100 biznis lidera, koji se ove godine održao sedmi put, prvi je takav skup u regionu, zamišljen kao platforma za privredno povezivanje i konkretan doprinos biznis lidera političkim naporima za unaprjeđenje ekonomske saradnje i konkurentnosti regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније