Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

25. 09. 2018. 07:52 >> 07:37
4

SAOPŠTENO IZ MONTEPUTA

Petlja Smokovac nije zaboravljena

Petlja Smokovac sastavni je dio dionice autoputa Farmaci – Smokovac, koja je Detaljnim prostornim planom definisana kao druga etapa realizacije i posebno je kompleksna, saopštio je direktor poslovne jedinice Monteputa za upravljanje tim projektom, Goran Vujović.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da je petlja posebno kompleksna zbog toga jer se radi o vezi dva autoputa, Bar-Boljare i Jadransko-jonskog autoputa i magistralnog puta M2.

Vujović je poručio da Ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac-Mateševo ništa nije zaboravljeno.

"Ako se ima u vidu navedeno, sadržaj ugovora i uobičajene FIDIC procedure, ne može se u bilo kom slučaju i kontekstu govoriti da se radi o propustima i nedostacima ugovora, ili zaboravljenim radovima, neznanju ili neodgovornosti, kako se navodilo u pojedinim medijima", tvrdi Vujović.

On je rekao da odmjereno i oprezno postupanje ugovorne strane ne znači i tajnovito ili korupcionaško, kako se to, kako je dodao, moglo čuti u medijima.

"Nijedan posao, posebno ove vrijednosti i značaja, ne vodi se putem medija i kroz dnevno-politička nadmetanja, već prioritetno na osnovu stručnih mišljenja i stavova, što je bio i osnovni princip rada od početka realizacije projekta autoputa Bar–Boljare", saopštio je Vujović.

Ugovorom je precizirano da će izgradnja autoputa koštati državu 809 miliona eura, a predviđena je mogućnost da može biti uvećana za deset odsto.

Vujović je rekao da je tokom pripreme projektnog zadatka i zahtjeva investitora konstatovano da petlju Smokovac, iako je dio naredne etape i nije dio idejnog projekta na osnovu koga je izvođač radova dostavio svoju ponudu, treba uključiti u ugovor radi osiguravanja pune funkcionalnosti i kompletnosti radova na projektu.

"U tom kontekstu pristupilo se traženju najpovoljnijeg rješenja za petlju Smokovac, saglasno važećim planskim dokumentima, sa ciljem da se veza izgrađenog dijela autoputa i magistralnog puta nađe u sklopu konačnog rješenja petlje Smokovac i realizuje kao prva faza cjelokupne petlje, do nastavka realizacije dionice Farmaci–Smokovac i donošenja konačne odluke o vezi sa Jadranskojonskim autoputem", naveo je Vujović.

Projektnim zadatkom je na osnovu svega toga predviđena fazna izrada projekta petlje Smokovac, kao obaveza izvođača radova, a samo izvođenje radova na pristupnoj saobraćajnici, odnosno dijelu petlje Smokovac, predstavlja naknadni rad.

"Upravo iz tog razloga je ugovorom utvrđena i rezervisana okvirna suma do deset odsto ugovorne cijene za namjene finansiranja naknadnih i nepredvidivih radova", dodao je Vujović.

On je kazao da je ponuda kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) data na osnovu idejnog projekta koji je urađen na osnovu zadatog projektnog zadatka, važećih urbanističko-tehničkih uslova i prostornog plana.

"Tokom pregovora su zajedno sa izvođačem identifikovani radovi koje je neophodno dodati, a koji nijesu sadržani u idejnom projektu, radi poboljšanja saobraćajno-tehničkih funkcija autoputa i povećanja razvojnih funkcija koje sa sobom povlači ovakav projekat", zaključio je Vujović.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније