Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 09. 2018. 07:55   >>  07:40

MINISTARSTVO EKONOMIJE

Pristup internetu ima 73 odsto domaćinstava

Većina domaćinstava u Crnoj Gori ima aktivan širokopojasni pristup internetu. Najnoviji izvještaj Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) pokazao je da je ukupan broj širokopojasnih priključaka na kraju avgusta, nezavisno od tehnologije koja se upotrebljava za pristup internetu, iznosio 152.735. Od toga se 92 odsto odnosi na domaćinstva, a osam odsto na pravna lica.

“U odnosu na isti period prošle godine, broj širokopojasnih priključaka je veći za 15,79 odsto, čime smo veoma zadovoljni. Ovo praktično znači da danas oko 73 odsto domaćinstava u Crnoj Gori ima aktivan širokopojasni pristup internetu, što je sa aspekta dostupnosti i korišćenja telekomunikacione infrastrukture u skladu sa našim strateškim planovima i očekivanjima”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva ekonomije navode da mobilnu širokopojasnu konekciju (preko mobilne telefonske mreže, najmanje 3G mreža) koristi 46,1 odsto domaćinstava.

“Pokrivenost naseljenog područja Crne Gore signalom 3G mreže je 99 odsto, a signalom 4G mreže preko 95 odsto, što je znatno više od obaveznog nivoa pokrivenosti kojeg su operatori preuzeli dodjeljivanjem frekvencija 2016. godine”, rekli su predstavnici ovog Vladinog resora.

U Crnoj Gori je, prema istraživanju Monstata o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija, pristup internetu kod kuće u prošloj godini imalo 70,6 odsto domaćinstava, a 98,4 odsto preduzeća koristilo je računare u poslovanju.

Procenat preduzeća koja su primala porudžbine putem interneta iznosi 26,9 odsto, dok je onih koji su plasirali porudžbine 26,7 odsto. U Ministarstvu ekonomije smatraju da postoji veliki prostor za unapređenje poslovanja kroz širu primjenu informaciono-komunikacionih tehnologija u redovnim aktivnostima kompanija.

“Digitalizacija biznisa i onlajn koncept poslovanja predstavlja ogroman ekonomski potencijal za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduslov za učešće u globalnoj ekonomiji. Razumljivo je da se cijena uvođenja IKT-a pojavljuje kao faktor koji utiče na njihovu limitiranu primjenu u malim i srednjim preduzećima, ali one istovremeno predstavljaju i sredstvo za povećanje efikasnosti, racionalizaciju poslovanja i kreiranje pozitivnog korisničkog iskustva”, poručili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније