Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 09. 2018. 15:49 >> 19:12
12

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

CG da udvostruči BDP u narednih 15 godina

Nacionalnom politikom održivog razvoja predviđeno je da Crna Gora udvostruči bruto društveni proizvod za 15 godina, poručio je predsjednik države, Milo Đukanović, na sjednici Nacionalnog savjeta za održivi razvoj.

Projekcije su, kako je naveo, postavljene, da budu objektivno ostvarive u svim okolnostima i da ne ugroze održivost prirodnih resursa.

Đukanović je najavio da će prioritet u radu Nacionalnog savjeta biti ostvarivanje ekonomske i socijalne sigurnosti mladih kroz obezbjeđenje olakšanog pristupa tržištu rada i mogućnosti zaposlenja.

"Želimo da naši mladi ljudi postanu aktivni i motivisani učesnici u razvoju Crne Gore i da svojom kompetentnošću budu konkurentni akteri na otvorenom evropskom tržištu. Namjera nam je da ostvarimo viziju održivog razvoja Crne Gore do 2030. koja će se zasnivati na kontinuiranom, inkluzivanom, regionalno ujednačenom i održivom ekonomskom razvoju, punoj zaposlenosti i dostojanstvenom životu naših građana", kazao je Đukanović. 

A da bismo to ostvarili, navodi Đukanović, nacionalnom politikom održivog razvoja, utvrđeni su realni okviri ekonomskog rasta, 4 odsto godišnje do 2020. odnosno 4,5 odsto do 2030.

"Iako rezultati posljednjih godina upućuju da je bilo moguće i ambicioznije planirati, naše projekcije smo postavili tako da budu objektivno ostvarive u svim okolnostima i da se ne ugrozi održivost prirodnih resursa. Ovaj realni ekonomski rast znači da ćemo udvostručiti crnogorski BDP-a za 15 godina, a dohodak po glavi stanovnika u 2030. bi dostigao nivo od oko 12.000 € (BDP/pc), doprinoseći kontinuiranom rastu zaposlenosti", naveo je predsjednik.

Nijedna zemlja nije mogla dostići projektovani ekonomski rast, a da u tu svrhu nije upotrijebila i svoje prirodne resurse. Zato iskustva tih država, poručuje predsjednik, mogu pomoći crnoj gori da njen razvoj učini optimalnim.

"U tom kontekstu, proces integracija u EU je važan pokretač sveobuhvatnih reformi, a one podrazumijevaju i eliminisanje grešaka koje su pratile naš dosadašnji razvojni put, uključujući i primjere ekonomske, socijalne i neodrživosti u oblasti životne sredine. O posljedicama našeg vjekovnog zaostajanja za savremenim svijetom, dovoljno govori podatak o potrebi ulaganja makar 1,4 milijarde eura u oblast životne sredine, u cilju dostizanja evropskih standarda", kazao je Đukanović.

Zato je Crna Gora među prvim zemljama u svijetu novom nacionalnom strategijom održivog razvoja do 2030. prihvatila i u nacionalni sistem integrisala zahtjeve ujedinjenih nacija. Tim dokumentom, zaključio je predsjednik Đukanović, rješavanje konkretnih problema u središtu je održivog razvoja našeg društva , uz odlučnost da budu kritički i objektivno sagledani i prevaziđeni.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније