Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 09. 2018. 15:42 >> 16:05
1

ZAKON O LOKALNIM SAMOUPRAVAMA

Više novca za opštine na sjeveru

Predloženim Nacrtom Zakona o finansiranju lokalne samouprave značajno su unaprijeđena zakonska rješenja koja se odnose na finansiranje lokalne samouprave i stvoreni su uslovi za stabilnije funkcionisanje opština koje pripadaju Sjevernom regionu Crne Gore u cilju pružanja podrške ravnomjernijem regionalnom razvoju, saopštio je ministar finansija, Darko Radunović.

Radunović je na okruglom stolu u sklopu javne rasprave o Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave pojasnio da se ključne izmjene odnose na povećanje procenta ustupanja poreza na dohodak fizičkih lica opštinama koje pripadaju Sjevernom regionu, promjenu kriterijuma za raspodjelu sredstava Egalizacionog fonda, osnivanje Revolving fonda i uspostavljanje većeg stepena budžetske i fiskalne discipline kroz djelovanje budžetske inspekcije.

"Predloženim Nacrtom Zakona o finansiranju lokalne samouprave značajno su unaprijeđena zakonska rješenja koja se odnose na finansiranje lokalne samouprave i stvoreni su uslovi za stabilnije funkcionisanje opština koje pripadaju Sjevernom regionu Crne Gore u cilju pružanja podrške ravnomjernijem regionalnom razvoju", saopštio je ministar Radunović.

On je dodao da će se djelovanjem budžetske inspekcije i uvođenjem novčanih kazni za postupanje u suprotnosti sa utvrđenim zakonskim rješenjima stvoriti uslovi za uspostavljanje većeg stepena budžetske i fiskalne discipline.

Generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, mr Snežana Mugoša je kazala da je zbog slabe razvijenosti opština Sjevernog regiona, Ministarstvo finansija procijenilo da je u ovom trenutku optimalno rješenje povećanje procenta ustupanja poreza na dohodak fizičkih lica.

"Nacrtom zakona propisani su novi kriterijumi za utvrđivanje prava korišćenja sredstava Egalizacionog fonda i raspodjele tih sredstava u cilju pravičnije raspodjele između jedinica lokalne samouprave", kazala je Mugoša.

Ona je istakla da će se osnivanjem Revolving fonda pružiti mogućnost da se opštinama u vidu pozajmice opredijele sredstva neophodna za predfinansiranje projekata koji se finansiraju iz donatorskih sredstava i stvaraju se pretpostavke za veće mogućnosti korišćenja sredstava iz EU fondova namijenjenih za realizaciju različitih razvojnih projekata.

Ministarstvo finansija Republike Slovačke je finansijski podržalo održavanje okruglog stola u okviru projekta „Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori“, a koji sprovode Ministarstvo finansija i UNDP.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније