Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

21. 09. 2018. 08:59 >> 08:40
1

POTPISAN SPORAZUM

Notari će imati pristup podacima Poreske

Potpisan je Sporazum o saradnji između Poreske uprave i Notarske komore, u cilju uspostavljanja bliže uzajamne saradnje i razmjene informacija od obostranog značaja.

 

Sporazum su potpisali direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša i predsjednik Notarske komore Branislav Vukićević.

Dokument predviđa uspostavljanje internet servisa putem kojeg će Notarskoj komori biti omogućen pristup podacima iz informacionog sistema Poreske uprave elektronskim putem, uz poštovanje principa pristupačnosti, bezbjednosti i povjerljvosti ličnih podataka u skladu sa zakonom.

Definiše se i set podataka kojima će biti omogućen pristup, kao i redosljed koraka u procesu razmjene informacija, u cilju obezbjeđivanja mehanizma autentifikacije, autorizacije i registracije aktivnosti, te očuvanja podataka u bazi.

"Sem toga, Sporazumom su propisane obaveze notara da prilikom sačinjavanja ugovora o prometu nepokretnosti sticaoce nepokretnosti upoznaju sa obavezom plaćanja poreza na promet nepokretnosti, pruže podršku istima u popunjavanju prijave poreza, kao i da ovjerene primjerke ugovora i prijava dostavljaju poreskom organu", navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će Sporazum doprinijeti smanjenju administrativnog opterećenja u radu Poreske uprave i Notarske komore, bržoj i jednostavnijoj razmjeni podataka i informacija, ali i edukaciji građana o pravima i obavezama koje imaju pri sticanju nepokretnosti, te povećanju stepena poreske disipline u oblasti prijavljivanja i plaćanja poreza na promet nepokretnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније