Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

20. 09. 2018. 12:43 >> 12:31

ŽUGIĆ

Kretanje dolara ne može ugroziti bankarski sistem

Kretanje dolara ne može ugroziti stabilnost i zdravlje bankarskog sistema u Crnoj Gori, s obzirom da je učešće kredita u toj valuti zanemarivo, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.


On je u Bukureštu, na sastanku Kluba guvernera zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana, rekao da snaženju dolara doprinose kamatne stope koje su u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) više u odnosu na Evropsku uniju (EU) i Japan, izuzetno niska stopa nezaposlenosti, kao i snažan rast zabilježen tokom ove godine.

"Na njegovo slabljenje utiču i dalje visoki nivoi deficita tekućeg računa, budžetskog deficita i javnog duga u SAD“, kazao je Žugić.

Iz CBCG su saopštili da je ovogodišnji sastanak Kluba guvernera posvećen pitanjima vezanim za monetarnu politiku i finansijsku stabilnost, sa posebnim osvrtom na uticaj snaženja američkog dolara.

Učesnici sastanka su se složili da je veoma teško predvidjeti buduća kretanja dolara, s obzirom da na učestalost promjena njegovog kursa u prethodnom periodu.

"Konstatovano je da dolar može da utiče na finansijsku stabilnost i, dalje, na potencijale rasta, ali se ne očekuje dugoročniji uticaj, s obzirom da snažna valuta može potkopati konkurentnost i imati druge negativne posljedice po američku ekonomiju“, navodi se u saopštenju.

Postoje, kako su dodali, različita mišljenja oko toga da li i u kojoj mjeri snažan dolar doprinosi američkoj ekonomiji, pa pojedini zvaničnici čak smatraju da jak dolar guši privredu SAD-a, preko sve veće konkuretnosti kineskih kompanija.

Tokom sastanku, guverneri i ostali visoki zvaničnici iz svijeta monetarne politike i finansija razvovarali su i o ostalim aktuelnim temama i daljem unapređenju međusobne saradnje.

CBCG je članica Kluba guvernera centralnih banaka zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana od 2005. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније