Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

20. 09. 2018. 07:37 >> 07:18

MINISTARSTVO FINANSIJA

Uskoro Pravilnik o procjeni vrijednosti imovine

Ministarstvo finansija pripremilo je Pravilnik o procjeni vrijednosti imovine, koji bi uskoro trebalo da bude objavljen u Službenom listu.


Pravilnik, odnosno metodologija je u finalnoj fazi donošenja. 

Iz Ministarstva finansija Pobjedi su kazali da je tekst metodologije trenutno u Sekretarijatu za zakonodavstvo i da očekuju da bi do kraja septembra trebalo da bude upućen na objavljivanje u Službenom listu.

To je nedavno bila tema na skupštinskom Odboru za ekonomiju, koji je dao zeleno svjetlo predloženim izmjenama zakona o računovodstvu. 

Ministarstvo je u procesu donošenja tog zakonskog prijedloga sarađivalo sa Institutom sertifikovanih računovođa. 

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša, ranije je kazao da je važno da se konačno utvrdi metodologija za procjenu vrijednosti imovine, definiše procedura i uspostave standardi.

Poslanici će uskoro raspravljati o tom prijedlogu zakona, a generalna direktorica Direktorata za centralnu harmonizaciju u Ministarstvu finansija Ana Krsmanović, prilikom rasprave u Odboru, objasnila je da je razlog donošenja i izmjena tog akta produženje roka, do 31. januara, za usklađivanje profesije procjenitelja sa odredbama novog zakona. 

Ona je kazala da je razlog za donošenje to što Ministarstvo nije završilo postupak prenošenja ovlašćenja organizaciji koja će u narednom periodu sprovoditi proces obuke ovlašćenih procjenjivača, nakon čega će Ministarstvo da licencira.

Predstavnici Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore dali su sugestije na predložene izmjene u formi amandmana. 

Oni smatraju da treba precizirati definiciju procjene vrijednosti imovine, jer se ona sada svodi samo na procjenu nekretnina, opreme i mašina, a imovinu, prema njihovim riječima, čini materijalna i nematerijalna, odnosno cijela aktiva. 

Predstavnici Instituta sertifikovanih računovođa smatraju da postoji mnogo nedoumica ko može da vrši procjenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније