Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

18. 09. 2018. 07:01   >>  06:46 19

RESOR SAOBRAĆAJA

Autoput može biti skuplji za 80 miliona

U Ministarstvu saobraćaja još ne znaju da li će cijena gradnje prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare biti uvećana, ali ne poriču mogućnost da troškovi mogu porasti do 10 odsto.

Iz tog Vladinog resora Pobjedi je saopšteno da je ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo predviđena mogućnost da cijena može biti uvećana za deset odsto.

Kako je ugovorom precizirano da će izgradnja autoputa koštati državu 809 miliona eura, cijena bi, dakle, mogla biti uvećana do 80,9 miliona eura.

“Do uvećanja cijene može doći ukoliko se javi potreba za izmjenama i korekcijama usljed nepredvidivih i naknadnih radova, a što je i praksa kod ovakvih, kao i kod projekata znatno manje vrijednosti i obima radova”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja.

Predstavnici ministarstva navode da je procedura utvrđivanja naknadnih i nepredvidivih radova, kao i određivanje njihove vrijednosti, jasno definisana kroz klauzule ugovora.

Predstavnici ministarstva nijesu precizirali koji bi to naknadni ili nepredvidivi radovi na auto-putu bili.

Glavni izvođač radova na prioritenoj dionici auto-puta je kineska kompanija CRBC. Ministar saobraćaja Osman Nurković je u junu na sastanku sa predstavnicima uprave centrale CRBCa, u okviru Međunarodnog foruma za investicije i građevinu u distriktu Makao, zatražio od centrale kineske kompanije veću podršku u dijelu povećanja broja radnika i opreme i logistike na auto-putu. On je tom prilikom insistirao da CRBC u najkraćem roku završi preostale obaveze u vezi sa izradom projektne dokumentacije za priključni put i naplatnu rampu Smokovac, trajno napajanje strujom i vodosnabdijevanje, kako bi se započeli razgovori o rješavanju tih pitanja.

Petlja Smokovac i snabdijevanje auto-puta električnom energijom i vodom nijesu ušli u ugovor o izgradnji prioritetne dionice, iako je iz pojedinih Vladinih krugova ranije čak najavljivano da bi ta pitanja mogla biti predmet arbitraže. Prioritetna dionica auto-puta ne može biti završena ukoliko se ne riješi pitanje snabdijevanja strujom i vodom.

Gradnja prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine za završetak radova. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније