Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 09. 2018. 16:44   >>  16:37

PRIVATNO - JAVNO PARTNERSTVO

Zakonom do boljih uslova za investicije

Zakon o privatno-javnom partnerstvu uskoro bi trebalo da dobije i mišljenje Evropske komisije i u paketu sa zakonima o javnim nabavkama i kocesijama, bude u oktobru upućeni Skupštini.

Iz Ministarstva finansija kažu da će Zakon omogućiti bolje uslove za investicije, posebno u oblasti infrastrukture - putne i željezničke.

“Važnost ovog zakona za Crnu Goru je posebno u dijelu investcija i to je jedan od ciljeva zasto je zakon neophodan u što skorijem roku, ali je važno imati stabilnost bužetskih jedinica”, poručila je Jelena Jovetić, iz Ministarstva finansija.

U Hrvatskoj se trenutno realizuje 16 projekta u okviru privatno-javnog partnerstva, vrijednih oko 340 miliona eura. Ranije se na taj vid saradnje posmatrao kao prostor za korupciju, a danas kao model nabavke infrastrukturnih projeka, kažu iz hrvatske Agencije za investcije.

“To je jedan dugoročni ugovorni odnos, gdje obje strane moraju sarađivati da bi uspio”, poručuje Domagoj Dodig, iz Hrvatske Agencija za investicije.

Dodig ističe važnost političke podrške, stabilnosti zakonodavnog i institucionalnog okvira i pravne sigurnost. Proces odobravanja projekta umjesto 180, sada traje 30 dana, jer su skratili procedure.

Novina je da će Agencija za promociju investicija imati obavezu nadzora ugovora u oblasti privatno-javnog partnerstva.

“Najlakše je kad se novici troše, a problem nastaje kad te investcije treba vraćati, proces nadzora traje 20 do 30 godina”, ističe Dodig.

Konusltant iz Srbije Dragutin Nenezić kaže da u Srbiji za puteve nema uspješnog JPP, pa treba biti oprezan. Dobro je to što je crnogorskim zakonom definisan institut samonicijativnog projekta.

Osim zakona privatno-javnom partnerstvu, Skupštini će uskoro biti upućene i izmjene Zakona o koncesijama.

Iz Ministarstva ekonomije kažu da su izmjenama pokušali da zakon prilagode praksi i da određeni devastirani prostor revitalizuju.

U MBA smatraju da česte izmjene zakona nijesu dobre ni za državu, ni za koncesionara, dok iz Unije posolodavac ističu da je trebalo usvojiti novi zakon, jer je izmjenjeno više od polovine odredbi postojećeg.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније