Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business, Objavila: R.P. ]

12. 09. 2018. 11:53 >> 11:35

MINISTARKA SEKULIĆ

Za podsticanje konkurentnosti važna regionalna saradnja

Strategija Vlade je da podstiče konkurentnost i održivost malih i srednjih preduzeća, preduzetničku kulturu i promoviše njihov rast, za šta je ključna regionalna saradnja, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

Ona je na regionalnoj konferenciji Evropske mreže preduzetništva zemalja jugoistočne Evrope, koja je  počela danas u Podgorici, kazala da kompanije u Crnoj Gori imaju koristi od personalnih poslovnih savjeta koji im pomažu da unaprijede međunarodni potencijal i poslovne veze kroz inicijative mreže, kao što su brokerski događaji.

"Naša strategija je podsticanje konkurentnosti i održivosti malih i srednjih preduzeća, podsticanje preduzetničke kulture i promocije njihovog rasta", rekla je Sekulić.

U realizaciji toga, ključna pomoć je svakako regionalna saradnja i integracija.

"Razvijamo se kao jedinstvena investiciona destinacija sa različitim konkurentskim prednostima koje sve ekonomije regije imaju", navela je Sekulić.

Prema njenim riječima, ključni izazov za Crnu Goru je kako povećati ekonomski rast i smanjiti ili eliminisati one prepreke koje sprječavaju razvoj potencijala zemlje.

"Slijedeći dokumenta o strateškoj politici, mi ćemo se potruditi da ojačamo konkurentnost zemlje kroz turizam, poljoprivredu, energetiku i prerađivačku industriju", precizirala je Sekulić.

Ona je podsjetila da je Vlada u januaru usvojila Program ekonomskih reformi, nacionalnu strategiju za srednjeročni makroekonomski i fiskalni program u Crnoj Gori.

"Taj program je najvažniji dokument zemlje u svom ekonomskom dijalogu sa Evropskom unijom", kazala je Sekulić.

Zemljama jugoistočne Evrope je, kako je dodala, potreban novi investioni okvir kako bi jačale infrastrukturu i poboljšale veze sa evropskim državama.

"Evropska mreža preduzetništva zemalja jugoistočne Evrope sastoji se od više od 600 partnerskih organizacija u više od 60 zemalja, promovišući konkurentnost i inovativnost na lokalnom nivou Evrope i šire, čineći jedinstvenim instrumentom pomoći u kreiranju međunarodnih partnerstava i komercijalnom uspjehu inovativnog potencijala malih i srednjih preduzeća", navela je Sekulić.

Učesnici dvodnevne konferencije imaće priliku da razmijene iskustva, primjere dobre prakse i da unaprijede saradnju kako bi se sektor malih i srednjih preduzeća efikasnije razvijao i podigao nivo konkurentnosti regiona na tržištu EU.

Na konferenciji, koju organizuje Evropska mreža preduzetništva Crne Gore, biće organizovani paneli, radionice i prezentacije najboljih primjera iz prakse iz zemlje i regiona.

U radu konferencije učestvuje oko 70 predstavnika partnerskih institucija iz regiona jugoistočne Evrope - Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније