Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 09. 2018. 14:03 >> 13:52

PRIVREDNE KOMORE

Stvaranje radne snage ključni zadatak

Obezbjeđivanje radne snage adekvatnih vještina, prilagodljivost promjenama i spremnost na mobilnost, rad na povećanju inovacija i unaprijeđenje saradnje neki su od najvažnijih zadataka svih privrednih komora, saopštio je predsjednik krovne komorske asocijacije Evrope, EUROCHAMBRES, Christoph Leitl. Sastanku je prisustvovao i predsjednik crnogorske Privredne komore Vlastimir Golubović.

“Sagledavanje trenutne situacije u Evropi upućuje na nužnost potenciranja tri teme, odnosno zadatka koji su pred komorama, a to su obrazovanje, odnosno stvaranje radne snage adekvatnih vještina, prilagodljivost promjenama i spremnost na mobilnost, rad na povećanju inovacija i unaprijđenje saradnje”, rekao je Leitl na sastanku u Istanbulu.

Sastanku pridruženih i korespodentskih članica EUROCHAMBRES-a prisustvovao je i predsjednik crnogorske Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović. Na sastanku su, kako je saopšteno iz PKCG, učestvovali i najviši predstavnici privrednih komora zemalja koje još nijesu članice EU.

Leitl je kazao da za njega ne postoji razlika u značaju pojedinačne komore za ekonomoski razvoj i unaprijeđenje biznis zajednice, zavisno od toga da li je država članica EU ili ne.

“Misija svih nas je ista, baš kao i konačni cilj”, poručio je Leitl.

Predsjednik Privrednih komora i robnih berzi Turske, Rifat Hisarciklioglu, koji je bio domaćin sastanka u Istanbulu, naveo je da je snažna interakcija između komora, kao i razmjena iskustava i informacija o novim servisima koje pojedinačno razvijaju, veoma značajna.

On je govorio i o izazovima pred kojima se nalaze članice EUROCHAMBRES-a van EU, kao i o problemima sa kojima se susrijeću komore i poslovne zajednice unutar Unije.

Hisarciklioglu smatra da je neophodno pružiti šansu za rad mladih ljudi, ali i stvoriti više prostora za žene u biznisu.

“Što je ekonomija snažnija, biće bolji i kvalitetniji život svakog građanina na starom kontinentu”, poručio je Hisarciklioglu.

Bivši komesar za proširenje Guenter Verheugen bio je specijalni gost koji je govorio o politici susjedstva i proširenja EU na Zapadni Balkan.

Na sastanku je obavljena i predselekcija kandidata za članove Borda direktora EUROCHAMBRES-a iz redova pridruženih i korespodentnih članica. Kandidati koji su uspješno završili tu fazu, zvaničnu potvrdu izbora mogli bi, kako se očekuje, dobiti na predstojećem zasijedanju Generalne skupštine u Briselu, 12. oktobra.

Direktor za politike EUROCHAMBRES-a, Dirk Vantygem, predstvio je predlog projekta Komora plus platforme, zbog velike potrebe za razmjenom informacija i boljom povezanošću komora, koje samo na taj način mogu pružiti adekvatne usluge svojim čanicama.

EUROCHAMBRES je inicirao taj projekat koji bi trebalo da svim evropskim komorama omogući da sarađuju u razvoju programa koji finansira EU, stvaranjem Zajednica interesa.

Iz PKCG je saopšteno da su sastanci u Istanbulu bili su prilika da Golubović odvojeno razgovara sa predstavnicima EUROCHAMBRES-a i TOBB-a, kao i Verheugenom.

“Golubović je tokom razgovora sagovornike upoznao sa ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, napretkom koji je postignut, aktivnostima PKCG i razvojem servisa usmjerenih na članice”, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније