Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

06. 09. 2018. 13:39   >>  13:31 5

HEMSKERK I MARKOVIĆ

SB podržava koncesiju za aerodrome

Svjetska banka u potpunosti podržava plan Vlade Crne Gore o davanju aerodroma u Podgorici i Tivtu u koncesiju.

To je, nakon sastanka s premijerom Duškom Markovićem, saopštio direktor u Odboru Svjetske banke, Frank Hemskerk.

"Upravljanje aerodromima javnim novcem je veoma skupo. Privatno-javno partnerstvo je dobar model da se pojača promet na aerodromima i da se poveća njihova vrijednost, a javni novac je bolje davati za gradnju škola, na primjer", rekao je Hemskerk.

Naglasio je da njegovo iskustvo, kao ministra turizma Holandije, pokazuje da je rast prometa na aerodromima jedan od ključnih preduslova snaženja turističkih djelatnosti i povećanja prihoda kao i dostupnosti zemlje.

Premijer Marković se zahvalio na podršci Svjetske banke valorizaciji naših aerodroma, navodeći tom prilikom da su aerodromi jedan od naših najvećih infrastrukturnih potencijala, te da su sada na niskom nivou i da već predstavljaju usko grlo za dalji razvoj.

"Hoćemo to u kratkom vremenskom roku da promijenimo, zato smo se oredijelili da nam partner bude Internacionalna finansijska korporacija (IFC)", rekao je premijer, dodajući da pokušaj diskreditacije eksperta kojeg je angažovala ova renomirana međunarodna finansijska organizacija predstavlja samo vid političke borbe.

"Bez obzira na to, očekujem uspjeh valorizacije aerodroma i velike benefite za našu ekonomiju", rekao je Marković, dodajući da Vlada transparentnošću, slanjem materijala Međunarodnom monetarnom fondu i angažovanjem renomirane međunarodne finansijske organizacije pokazuje najviši nivo odgovornosti u realizaciji ovog projekta.

Marković je tokom razgovora s predstavnikom SB govorio o rezultatima i ekonomskim prioritetima, Vlade kao i o razvojnim projektima vrijednim više milijardi dolara, koji se trenutno realizuju u našoj zemlji.

Marković je istakao da su nesporno uspješni svi ekonomski parametri, kao i rast interesovanja investitora za Crnu Goru – rezultati koji su postignuti zahvaljujući i podršci Svjetske banke.

"Naši rezultati su zajednički uspjeh. Zahaljujući povjerenju Svjetske banke i finansijskoj podršci od 90 miliona dolara u prošloj godini popravili smo poziciju i kreditni rejting zemlje i ostvarili kreditne uslove bolje nego ikad ranije. U Crnoj Gori postoji mnogo razloga za zadovoljstvo partnerstvom sa Svjetskom bankom", rekao je premijer Marković.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније