Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

30. 08. 2018. 12:50 >> 13:25
3

OD VLADE SRBIJE

Rakčević kupio 26% akcija Instituta

Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vile Oliva, biznismena Žarka Rakčevića, kupilo je danas na Montenegroberzi skoro 26 odsto akcija Instituta "Simo Milošević".



Rakčević je agenciji Mina-business kazao da je HTP Vile Oliva kupila 99,19 hiljada akcija Instituta po cijeni od 28,5 eura za jednu, odnosno ukupno 2,83 miliona eura.

„Mi smo već više mjeseci sa partnerima obilazili Insitut i pravili ekonomsku, finansijsku i tehničku analizu te kompanije, nakon čega smo poslali pismo o namjerama za kupovinu nadležnim organima u Crnoj Gori i Srbiji“, rekao je Rakčević.

On je naveo da su kao odgovor na tu inicijativu nadležni organi u Srbiji donijeli odluku da svoje vlasništvo od skoro 26 odsto, odnosno 99,19 hiljada akcija u Institutu prodaju po cijeni koja je bila najveća do tada na berzi.

„Kako smo ranije kupili jedan dio akcija Instituta, sada HTP Vile Oliva posjeduje blizu 27 odsto akcija“, precizirao je Rakčević.

On je saopštio da se nada da će to turističko preduzeće, kada država Crna Gora odluči da objavi tender za prodaju 56 odsto akcija, dati najpovoljniju ponudu.

„Vjerujemo da će taj tender, nakon prethodna tri ili četiri neuspješna, uspjeti i nadamo se da ćemo dati najpovoljniju i najozbiljniju ponudu“, kazao je Rakčević.

On očekuje da će se ljudski i prostorni potencijali Instituta valorizovati sa ozbiljnim partnerima na pravi način, u korist građana Herceg Novog i države.

„Vjerujem da Institut ima potencijale. Tu ima kvalitetnih ljudi i u menadžmentu i među zaposlenima i postoji potreba za ozbiljnim ulaganjima. Nije to idealna priča. Institut ima obaveza prema zvaničnim podacima preko pet miliona EUR, a prethodnih godina nije bilo ni dividende, zbog čega akcionari sigurno nijesu bili presrećni“, naveo je Rakčević.

On smatra da je za valorizaciju potencijala Instituta neophodan višegodišnji ozbiljan rad, posvećenost i značajna ulaganja.

„Vjerujem da Institut, sa ljudima koji su tamo i sa novim menadžmentom, može napraviti dobru priču za Herceg Novi i Crnu Goru“, zaključio je Rakčević.

Institut „Simo Milošević“ je prethodnih godina bezuspješno, nuđen na prodaju.

Prema najnovijim informacijama, tender za privatizaciju Instituta mogao bi da bude objavljen na jesen.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније