Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 08. 2018. 09:24 >> 10:55
7

UOČI SASTANKA LIDERA

Drecun: Nijesu svi u regionu igrali fer

Nakon Sofije u maju, Londona u julu, zapadnobalkanski lideri sastaće se sjutra u Draču. Posljednjih godina, ne prođu ni tri mjeseca da se ne okupe za istim stolom. Dogovaraju probližavanje Evropskoj uniji, jačanje ekonomske saradnje, infrastrukturno povezivanje. Politički analitičar Dušan Janjić smatra da sastanci služe da se stvori jedan okvir susretanja, dogovaranja.

"To ima jedan pozitivan efekat u približavanju vodećih, a najviše ima efekta u organizovanoj saradnji privrede. To je jedan uspješan proces", saopštio je Janjić za Radio Crne Gore.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun nije saglasan, bar kada je riječ o privredi. Nijesu, smatra Drecun, baš svi u susjedstvu igrali fer.

"Crna Gora je postupala prilično pošteno. Druge države nijesu imale baš takav odnos. To smo donekle platili na polju poljoprivrede. Mislim da taj proces nije dao baš neke rezultate. Mislim da će proći još dosta vremena dok tzv ekonomska iskrenost ne postane pravilo", rekao je Drecun za RCG.

Janjić je optimista, već od sjutrašnjeg sastanka očekuje mnogo. Da se stišaju strasti između Kosova i Albanije, da ožive projekti Fonda za privrednu saradnju, te da krene i finansijska podrška dogovorenom.

"I ovaj sastanak treba gledati kao jednu od važnih stepenica, na zaista dugom, dugom putu zapadnobalkanske saradnje. To zaista pomaže direktno i indirektno evropskoj perspektivi zemalja", kazao je Janjić.

Drecun smatra da ne pomaže dovoljno.

"To što smo bliži, ne znači da smo blizu. Da biste postali dio EU, put je veliki, postoji jako veliki set standarda. Dok se ne promijene neke navike teško da se može govoriti o putu ka Evropi", istakao je Drecun.

Drecun i Janjić saglasni su međutim da ako želimo napredak i bolji život, dijalog treba intenzivirati.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније