Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

23. 08. 2018. 07:40 >> 07:22
1

SPORNO 75 MILIGRANA

Šećerni sirup prodavali kao med

U julu je van prometa stavljeno i ocijenjeno nebezbjednim 75 kilograma meda, 18 kilograma orašastih plodova u medu i 32 litra maslinovog ulja, a laboratorijski rezultati pokazali su da određena količina koju su pčelari prodavali kao med, zapravo je bio "falsifikat", jer je u pitanju bio gusti šećerni sirup.

Ovo piše u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove za jul, u kome je istaknuto da je rađena pojačana kontrola na turističkim mjestima u Crnoj Gori i da su pronađene brojne nepravilnosti.

"Nastavljena je kontrola prometa meda i maslinovog ulja na lokacijama koje se nalaze na putnom pravcu ka Nikšiću, Žabljaku, Njegušima, Mojkovcu i Kolašinu, Đurđevića Tari, Nacionalnom parku Durmitor kao i pijacama u Tuzima, Podgorici, Tivtu, Kotoru, Ulcinju i Budvi. Oduzeti proizvodi su ocijenjeni nebezbjednim, jer nijesu ispunjavali propisane zahtjeve za stavljanje na tržište, između ostalog, prodavci nijesu posjedovali dokaz o porijeklu ili proizvođaču ove hrane, proizvodi nijesu bili označeni i nijesu čuvani na propisani način", piše u dokumentu.

Cilj ovakvih kontrola, kako piše, je da se spriječi ponuda nebezbjedne i sumnjive hrane, ali i da se zaštiti zdravlje potrošača i spriječe prevare potrošača.

Tokom jula od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinjskog porijekla u nadležnosti inspekcije za hranu, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti zabranjen je uvoz i stavljanje u slobodan promet 19.648 litara bezalkoholnih pića.

"Zabranjen je promet pošiljke sirovina za pekarsku industriju u količini od 3.960 kilograma i pošiljke konditorskih proizvoda u količini od 1.479 kilograma zbog utvrđivanja prisustva nedozvoljenih aditiva i neodgovarajuće oznake na proizvodima. Inspektori su donijeli tri rješenja o zabrani uvoza i stavljanju u promet ukupno 25,8 tona hrane. Pošiljke su po zahtjevu uvoznika vraćene inoisporučiocima", piše u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније