Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 08. 2018. 17:08   >>  19:36

ELEKTROPRIVREDA CG

Akcionarima 55,3 miliona eura dividende

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će isplatiti akcionarima 55.282.227 eura dividende, odlučeno je na danas održanoj 16. redovnoj Skupštini akcionara.

"Dividenda će biti isplaćena iz neraspoređene dobiti a bruto vrijednost dividende po akciji iznosi 0,4214 eura", navodi se u saopštenju Elektroprivrede Crne Gore.

Prošlu godinu, kako su kazali, bilježi nepovoljna hidrološka situacija što je prouzrokovalo da proizvodnja bude 2.190,1 GWh ili 26 odsto manja od plana.

"Isporuka električne energije kupcima EPCG u 2017. godini iznosila je 3.113,7 GWh. Ukupno je potrošeno 2.270.763 MWh što je rekordna potrošnja ikada zabilježena", kazali su iz kompanije.

Plan potrošnje, kako dodaju, premašen je 6,36 odsto.

"U toku 2017. godine smanjena su potraživanja kod distributivnih kupaca i ostvaren stepen naplate 2,5 odsto veći u odnosu na ukupno fakturisanu realizaciju u 2017. godini", navodi se u saopštenju.

Iz kompanije ističu da su u 2017. godini realizovali značajne investicione projekte.

"Kapitalna ulaganja iznosila su 5.836.822 eura a većina se odnosila na projeke u proizvodnji", kazali su iz EPCG.

Pored odluke o raspodjeli akumulirane dobiti i isplati dividende, Skupština je usvojila i finansijski i konsolidovani iskaz za 2017. godinu, Izvještaj o poslovanju kompanije i donijela odluka o pokriću gubitaka. 

Skupština akcionara Elektorprivrede većinom glasova dala je saglasnost kompaniji da kupi više od 13 miliona sopstvenih akcija od italijanske kompanije A2A, po cijeni od 3,96 eura po akciji.  

To što je Skupština akcionara dala saglasnost da otkupi više od 13 miliona sopstvenih akcija od italijanske kompanije A2A, neće ugroziti poslovanje Elektroprivrede, tvrde u menadžemntu.

"Kupovanje sopstvenih akcija neće EPCG ostaviti bez keša. EPCG će i dalje nakon toga imati značajna sredstva na svojim računima. Te sopstvene akcije u periodu od godinu dana od njihove kupovine mogu biti predmet prodaje na berzi ili nekom novom partneru na način da taj keš može biti vraćen u firmu", kazao je izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić.

Manjinski akcionari, međutim smatraju da će ta transakcija biti štetna za energetsku kompaniju.

"205 miliona se odliva iz EPCG sa odlukama koje smo donijeli. Nije u pitanju da li će ostati nešto keša nego da li će EPCG moći da bude nosilac razvoja energetskog sektora. Ona je to mogla da bude sa tih 205 miliona sada više neće sada će morati da se zadužuje da vrši čak i običan remont", kazao je manjinski akcionar, Dejan Mijović.

Za članove Odbora direktora izabrani su Đoko Krivokapić, Ranko Milović, Ljubo Knežević, Samir Hodžić, Vladan Radulović, Oreste Bramanti i Masimo Tiberga.

Video: Biljana Rovčanin

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније