Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

19. 08. 2018. 11:20   >>  12:37 5

GOLUBOVIĆ PORUČUJE

NATO otvara značajne ekonomske mogućnosti

Ulazak Crne Gore u NATO otvara značajne ekonomske mogućnosti i predstavlja priliku za povećanje trgovinske razmjene i rast stranih ulaganja, što je preduslov jačanja konkurentnosti nacionalne privrede, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

“Ulaskom u NATO za Crnu Goru su, uz bezbjednosne benefite, otvorene značajne ekonomske mogućnosti. Pristupanje Alijansi je prilika za povećanje trgovinske razmjene i stranih ulaganja, što je, uz poboljšanje kreditnog rejtinga zemlje, preduslov jačanja konkurentnosti nacionalne privrede”, rekao je Golubović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je kazao i da su crnogorska preduzeća, koja su kodifikovala svoje proizvode po zahtjevima Alijanse, dobila pristup tom značajnom tržištu.

Golubović smatra da jačanju konkurentnosti domaće privrede mogu doprinijeti promjene u poreskoj politici, kroz pronalaženje prostora za proširenje poreske osnovice i smanjenje poreskih opterećenja privredi.

On je naveo da se najčešće barijere na koje upozoravaju privrednici odnose na brojne i visoke takse, naknade na lokalnom nivou, opterećenost troškovima rada, odnosno doprinosima na zarade, sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju, nelikvidnost i nemogućnost naplate potraživanja, nedovoljnu fleksibilnosti tržišta rada, kao i neusaglašenost sistema obrazovanja i vještina sa njegovim potrebama.

“Iz toga se može zaključiti da jačanju konkurentnosti domaće privrede mogu doprinijeti promjene u poreskoj politici, kroz pronalaženje prostora za proširenje poreske osnovice i smanjenje poreskih opterećenja privredi, posebno u dijelu smanjenja doprinosa na zarade, uvođenje niže stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) u svim ugostiteljskim i turističkim objektima, te ukidanje ili redefinisanje fiskaliteta na lokalnom nivou, kao i njihovo usklađivanje”, rekao je Golubović.

Ne povećavati poreze i akcize

On smatra i da je kroz reformu obrazovnog sistema, odnosno uvođenje dualnog obrazovanja, neophodno obezbijediti kadar koji će adekvatno zadovoljiti potrebe tržišta rada.

Golubović je kazao da su visok nivo javnog duga i budžetskog deficita u Crnoj Gori prethodnih godina, kao i potreba za stabilizacijom javnih finansija uslovili sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije.

“Pozitivne rezultate potvrđuju podaci da je u prvom ovogodišnjem kvartalu u odnosu na isti period prošle godine zabilježen rast prihoda po osnovu PDV-a od 12,7 odsto, poreza na dobit preduzeća 25,1 odsto i doprinosa 10,3 odsto, usljed rasta ekonomske aktivnosti, ali i mjera fiskalne konsolidacije”, naveo je Golubović.

On je dodao da pokazatelji ekonomske aktivnosti ukazuju na činjenicu da mjere usmjerene na fiskalnu stabilizaciju u prethodnoj godini nijesu usporile privredni rast, već da je crnogorska ekonomija zabilježila rast veći od projektovanog.

“U cilju ostvarivanja dinamičnog rasta u narednom periodu, čvrsto vjerujem da kreatori politika stabilnosti javnih finansija neće obezbjeđivati kroz dodatno povećanje poreza i akciza, već primjenom mjera koje će se odnositi na proširenje poreske osnovice, smanjenje sive ekonomije i reformu javne uprave”, saopštio je Golubović.

Makroekonomska kretanja u Crnoj Gori, prema njegovim riječima, karakteriše rast bruto domaćeg proizvoda, zaposlenosti, zarada, obima usluga i stranih investicija.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније