Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ PR centar ]

19. 08. 2018. 11:01   >>  10:45

180 GODINA RADA

EPCG u narednih pet godina ulaže 170 miliona

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) obilježava 108. godina rada u jeku velikog investicionog zamaha, saopštili su iz te kompanije, poručujući da će se, ulaganjem više od 170 miliona eura u narednih pet godina, povećati instalisana snaga postojećih energetskih objekata, kao i izgraditi novi proizvodni kapaciteti.

Iz EPCG su kazali da rekonstukcijom i modernizacijom proizvodnih kapaciteta ta kompanija želi da zadrži lidersku poziciju na tržištu električne energije u Crnoj Gori, „posebno u svjetlu otvorenog tržišta i mogućeg ulaska novih snabdjevača“.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, povodom godišnjice Kompanije, ocijenio je da će investicije obezbijediti visoku pogonsku spremnost opreme i postrojenja i pouzdanost u radu energetskih objekata, ali i obezbijediti, kako je naveo, veću sigurnost u snabdijevanju kupaca svim kategorijama potrošnje.

„Uveliko se radi na ekološkoj sanaciji postojećeg bloka TE „Pljevlja“ što će, uz rekultivaciju postojeće deponije pepela i šljake, koštati oko 60 miliona eura, Takođe, u Perućici, uz finansiranje KfW banke, investiraće se oko 60 miliona eura. Tu podrazumijevamo i dodatne kapacitete, ugradnju osmog agregata kojim ćemo dobiti novih 60 megavata instalisane snage“, naveo je Noveljić.

Iz EPCG su naveli da će proizvodni objekti te kompanije uskoro raspolagati najsavremenijom opremom za rad u 21.vijeku.

„Tome će, u dobroj mjeri, doprinijeti i realizacija druge faze modernizacije HE „Piva“, vrijedna preko deset miliona eura za koju je ugovor, krajem jula, potpisan sa renomiranim partnerima – slovenačkom kompanijom, Litostroj, i italijanskim ABB-om“, istakli su iz EPCG.

Kako su podsjetili, uspješno se privodi kraju i izrada investiciono-tehničke dokumentacije za potrebe izgradnje HE “Komarnica”, „za šta je izdvojeno blizu dva miliona eura“.

„Veliki podstrek za investicije predstavljaju izuzetni poslovni rezultati kompanije u prvih pola godine, kada je ostvarena neto dobit od oko 43 miliona eura“, kazali su iz EPCG.

Noveljić je saopštio da će se u narednom periodu graditi i mala hidroelektrana „Otilovići“.

„Takođe, dodatni projekti koje planiramo i koje smo preuzeli tiču se izgradnje novih kapaciteta u vjetru ili eventualno u solaru. Tako da očekujemo da ćemo u narednom periodu, pored svih investicija u postojeće objekte, dobiti određenu instalisanu snagu i u novim kapacitetima, istakao je Noveljić.

Iz EPCG su podsjetili da su postali vlasnik Rudnika uglja Pljevlja, kao i da su nedavno potpisali i Memorandum o razumijevanju za projekat vjetroparka „Gvozd“, u nikšićkoj opštini, u čiju izgradnju, kako su naveli, planiraju da ulože 70 miliona eura.

Crnogorska elektro-energetska kompanija uzela je 19. avgust za svoj dan, u znak sjećanja na datum kada je 1910. godine na Cetinju, kralj Nikola I, pustio u rad prvu električnu centralu u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније