Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

14. 08. 2018. 07:25 >> 08:19
4

ANALIZA

Za hranu iz uvoza dnevno 1,2 miliona eura

Na crnogorsko tržište u 2017. godini uvezeno je hrane i životinja u vrijednosti 425 miliona eura, što znači da se približno dnevno uvezeno prehrambreni proizvoda vrijednih 1,2 miliona eura, pokazuju statistički podaci.

To znači da svaki građanin godišnje prosječno potroši skoro 700 eura na hranu iz uvoza, preciznije 686 eura, ana dnevnom nivou dva eura, tačnije 1,88 eura, pokazuje analiza organizacije KOD.

“Kada bi svakog dana kupovali samo jedan euro hrane proizvedene u Crnoj Gori, preko 225 miliona eura bi ostalo u našoj ekonomiji”, pokazuje analiza KOD-a, u kojoj se navodi da je taj iznos veći od polovine godišnjeg penzionog fonda, piše Dan.

Kada bi dali 31 milion eura subvencija i pomoći poljoprivrednicima, malim lokalnim proizvođačima i prerađivačima hrane, kako navode, u prodavnicama bismo mogli kupiti jedan euro dnevno hrane proizvedene u Crnoj Gori i na taj način bi na uvozu uštedjeli oko polovinu svih penzija.

“Mi moramo da nametnemo prioritete i situacija mora da se preokrene, jer sada i da hoćeš, skoro da nemaš šta domaće da kupiš u prodavnici”, poručili su iz KOD-a.

Direktorica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Olga Nikčević istakla je da se uvozi mnogo hrane i nepotrebnih artikala.

"Tržište je slobodno i ljudi imaju pravo da uzimaju šta god hoće, međutim domaću proizvodnju bi trebalo nekako zaštiti. Situacija svakako treba da se preokrene, moraju se kupovati domaći proizvodi. Prije svega, jer je riječ o proizvodima koji su sa našeg podneblja", kazala je Nikčevićeva.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније