Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 08. 2018. 16:33   >>  16:16

PKCG

Izvanredni rezultati u proizvodnji električne energije

Ostvareni rezultati u proizvodnji električne energije za prvih šest mjeseci su izvanredni, pri čemu se uz dobru hidrološku situaciju očekuje veća proizvodnja u odnosu na prošlu godinu, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

“Pored ostvarene rekordne proizvodnje hidro električne energije u ovom periodu, stabilne proizvodnje iz Termoelektrane Pljevlja, bilježimo i proizvodnju iz vjetroelektrane”, rekli su agenciji Mina-business predstavnici PKCG.

Oni su naveli da podaci Monstata o industrijskoj proizvodnji pokazuju da je u sektoru snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježen značajan rast od 117,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“U prvih šest mjeseci u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, indeks industrijske proizvodnje bilježi rast od 31,6 odsto. U posmatranom periodu, sektor vađenje ruda i kamena bilježi pad 16,6 odsto, dok prerađivačka industrija raste 2,3 odsto i sektor snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 117,8 odsto”, precizirali su iz Komore.

Udio u izvozu električne energije je u porastu i poslije izvoza metala, odnosno aluminijuma, gvožđa i čelika i rude boksita, nalazi se na trećem mjestu u strukturi izvoza. U odnosu na prošlogodišnjih pola godine zabilježen je rast električne energije od 89,7 odsto.

“Hidrološka situacija je dobra, pa se uz dobru pripremljenost tehničkih postrojenja realno očekuje veća proizvodnja električne energije u odnosu na prošlu godinu”, dodali su iz PKCG.

Crna Gora, kako su rekli, u potpunosti uvozi naftu i njene derivate.

“Potrošnja tečnih goriva je u porastu. Funkcionisanje preduzeća na području nafte i njenih derivate organizovano je kao tržišna djelatnost. Tržište je uredno snadbjeveno”, kazali su iz PKCG.

Predstavnici PKCG su, odgovarajući na pitanje koje su njihove preporuke za poboljšanje razvoja energetskog sektora, kazali da razvoj pažljivo treba osmišljavati prije svega na prirodnim resursima.

“Korišćenjem prirodnih resursa za zadovoljavanje potreba sadašnjeg vremena bez ugrožavanja budućih energetskih potreba je jedno od temeljnih ciljeva budućeg razvoja”, smatraju u Komori.

Oni su naveli da je za Crnu Goru, kao i za svaku drugu zemlju, od vitalnog značaja razvoj sopstvenih izvora energije.

“Ovo tim više, jer stabilno snadbjevanje energijom povećava nacionalnu sigurnost smanjenjem zavisnosti od uvoza”, dodali su iz PKCG.

Ostvarivanje trajnog i postojanog privrednog razvoja treba, kako smatraju, graditi na sopstvenim izvorima energije. Zato je potrebno što prije temeljno izučiti i donijeti odluke o izgradnji novih izvora električne energije.

“Kandidati za izgradnju novih kapaciteta su drugi blok termoelektrane Pljevlja i niz hidroelektrana na rijekama Morača, Komarnica i Piva”, naveli su iz Komore.

Oni su rekli da su alternativni izvori električne energije i ovdje veoma aktuelni. Kada se to kaže prvenstveno se misli na energiju vjetra i sunca. Farme vjetroelektrana polako se razvijaju preko Krnova, Možure, a uskoro i Gvozda.

“Takođe, dosadašnja istraživanja podmorja Crne Gore na naftu i gas, te dobijeni rezultati, ohrabruju u pogledu mogućnosti postojanja velikih ležišta prirodnog gasa”, precizirali su iz Komore.

Iz PKCG su, odgovarajući na pitanje kada će moći da se osjete prvi benefiti podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije, čiji je naponski test nedavno izveden uspješno, kazali da su i sada vidljivi.

“Sređuje se i izgrađuje prenosna mreža na teritoriji Crne Gore i grade se nove interkonekcije sa susjedima”, dodali su iz Komore.

Prema njihovim riječima, gradnja prenosne mreže od sjevera do primorja Crne Gore daje sigurnost i distributivnom sistemu primorja gdje potreba za energijom svake godine značajno raste.

“Razvoj energetskog tržišta ovog regiona će diktirati i neposredni benefit”, zaključili su iz Komore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније