Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 08. 2018. 11:11   >>  10:55 7

SEKULIĆ ISTAKLA

Postoji interesovanje za EPCG

Za kupovinu akcija Elektroprivrede (EPCG) postoji interesovanje, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, i dodala da su u Vladi otvoreni za razgovore sa onima koji dijele njena strateška opredjeljenja i vizije razvoja.

”Interesovanje za EPCG naravno da postoji. U pitanju je zdrava kompanija sa značajnim prinosnim potencijalom. Otvoreni smo za razgovore sa svakim ko dijeli naša strateška opredjeljenja i vizije razvoja kompanije, odnosno energetskog sektora Crne Gore. Dakle, pažljivo ćemo birati, kada za to dođe vrijeme”, rekla je Sekulić u intervjuu agenciji Mina-business.

Ona je kazala da u perspektivi EPCG vidi kao veoma uspješnu kompaniju, koja intenzivno ulaže u rast i razvoj, što znači u nove proizvodne objekte.

”Dakle, to je EPCG kakva treba da bude – sa ili bez strateškog partnera. Na moje veliko zadovoljstvo, EPCG je već krenula u tom pravcu”, navela je Sekulić.

Ona je podsjetila da je EPCG ove godine počela proces ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja, vrijedan 40 miliona eura, kao i da je potpisan ugovor za rekultivaciju deponije pepela i šljake na Maljevcu, za šta će kompanija u naredne četiri godine izdvojiti oko 19 miliona eura.

Sekulić je dodala da je i za modernizaciju hidroelektrana (HE) Piva i Perućica već opredijeljeno devet miliona EUR, kao i da je EPCG početkom godine potpisala ugovor o izradi idejnog projekta za HE Komarnica.

”To je samo dio onoga što EPCG planira kroz realizaciju investicionog ciklusa vrijednog 175 miliona eura. To je važan dio sveukupnog ulaganja u energetski sektor, kao što je i skoro završena investicija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) u podmorski elektroenergetski kabl između Crne Gore i Italije i vezanu infrastruktiuru, od oko 120 miliona eura, ali i plan Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) da u naredne tri godine u revitalizaciju mreže uloži više od 80 miliona”, saopštila je Sekulić.

Ona smatra da sektor energetike u Crnoj Gori odavno nije bio dinamičniji i da je to trend koji bi trebalo nastaviti.

Dodala je da u Vladi Elektroprivredu u budućnosti vide kao osnovnog inicijatora razvojnih projekata u energetici i pouzdanog partnera građanima i privredi, ali i da su trenutno fokusirani na realizaciju ugovora i isplatu italijanske kompanije A2A.

Navela je bi ovog mjeseca, na Skupštini akcionara EPCG, trebalo da bude donesena odluka o realizaciji drugog koraka, odnosno o otkupu dijela akcija, čime će se udio A2A smanjiti sa 28 odsto na 18 odsto. Država bi, prema njenim riječima, već na proljeće trebalo da preuzme polovinu preostalog iznosa, dok će izlazak A2A iz EPCG biti okončan tokom ljeta naredne godine.

Vlada i Ministarstvo su, kako je dodala, trenutno fokusirani na dalji razvoj i investicije u energetici. Program podsticanja obnovljivih izvora je, prema njenim riječima, dao rezultate poslije višedecenijske pauze, a instalisani kapaciteti za proizvodnju električne energije u zemlji permanentno rastu posljednjih nekoliko godina.

Ona je dodala da je Vlada preuzela odgovornost za izradu razvojnih planova i upravljanje kompanijom, kao i da definiše njenu novu razvojnu politiku.

Sekulić je kazala i da EPCG vodi razgovore sa kompanijama zainteresovanim za realizaciju drugog bloka TE Pljevlja.

”Više od deset kompanija iskazalo je tu vrstu interesovanja i u stalnoj je komunikaciji sa predstavnicima EPCG. Namjera je da se prikupe sve ideje o mogućim načinima na koje bi projekat mogao biti realizovan i da se kompletiraju analize izvodljivosti”, objasnila je Sekulić.

Ona je dodala da EPCG redovno obavještava Vladu o toku razgovora sa potencijalnim partnerima i da se prvi sljedeći izvještaj očekuje na jesen.

Vlada, prema njenim riječima, ostaje riješena u namjeri da se pljevaljski energetski potencijali iskoriste na zadovoljstvo lokalnog stanovništva, grada, EPCG i crnogorske ekonomije.

Kada je riječ o istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju, ona je saopštila da su u toku pripremne aktivnosti za prvi tender za istraživanje dijela podmorja Crne Gore koje nije predmet postojećih ugovora o koncesiji, a u cilju prikupljanja podataka.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније