Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

11. 08. 2018. 09:02 >> 10:13
1

FOND ZDRAVSTVA

Riješiće dugovanja Instituta "Simo Milošević"

Fondovi za zdravstveno i penzijsko invalidsko osiguranje početkom godine dugovali su više od milion eura Institutu Igalo, što ih je činilo najvećim dužnicima, pokazala je rivizija. Iako taj dug nije do kraja izmiren, novo dugovanje je trenutno veće od 500 hiljada eura. Iz Fonda zdravstva najavljuju povećanje budžeta što bi, kako tvrde, riješilo problem stalnog dugovanja prema Institutu.

Institutu Igalo, kao jednom od naših najuspješnijih kompanija, u kojem je 2017. zabilježeno više od 22 hiljade noćenja a ove godine 5 hiljada više Fond za zdravstveno osiguranje na kraju prošle godine dugovao je 900 hiljada eura. Iako je dug u međuvremenu skoro izmiren, novo dugovanje je poraslo na više od pola miliona.

"Mi imamo za 2017. godinu dospjela potraživanja na današnji datum pošto sam danas dobila informaciju da će biti uplata od 20 hiljada dakle potraživanja su 150.374˘eura. Ukupna potraživanja su od 500 hiljada do 600 hiljada eura sa današnjim datumom", kazala je direktorica Instituta "Simo Milošević" dr Gordana Rajević.

"Trenutni je dug prema evidenciji Fonda je oko 500 hiljada s tim što je on realno veći jer još uvijek nijesmo dobili julsku fakturu koju očekujemo ovih dana", kazao je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić.

Takva se praksa ponavlja iz godine u godinu. U Institutu, preko Fonda, godišnje se liječi oko 4 hiljade pacijenata za šta država izdvaja 2,8 miliona eura. To nije dovoljno tvrde i u Fondu i u Institutu.

"Rebalansom budžeta mi smo dobili dodatno izvor sredstava koji će obezbijediti ono što je neophodno za ovu godinu a za ubuduće očekujemo da ćemo dobiti realan budžet tako da se neće pojavljivati neizmirene obaveze u ovom obimu", kazao je Čirgić.

Troškovi Instituta su zbog povećanja PDV-a porasli, tvrdi Rajević, ali se cijena po pacijentu koju isplaćuje Fond već 10 godina nije mijenjala.

"Dakle mi smo išli ka Fondu sa jednim zahtjevom ne molbom da se te cijene minimalno povećaju ali u trenutku nije bilo sredstava u budžetu Fonda ali smo dobili neko usmeno uvjeravanje da ukoliko dođe do rebalansa budžeta što se i desilo da će na kraju godine naša potraživanja biti u potpunosti isplaćena", kazala je Rajević.

"Za sami Institut Igalo potrebno je obezbijediti dodatno na godišnjem niovu otprilike iznos od 400 hiljada eura a na samoj poziciji sa koje se vrši plaćanje za tu namjenu ukupno je potrebno obezbijediti veći iznos sredstava oko 2,5 miliona jer s te pozicije plaćaju i liječenja u inostranstvu i liječenja prema privatnim zdravstvenim ustanovama"m kazao je Čirgić.

O ovome, u Sindikatu Instituta Igalo nijesu željeli da govore do sljedeće sedmice kada je zakazan sastanak radnika. Podsjetimo, vlada je već nekoliko puta pokušala da privatizuje Institut Igalo, protiv čega su bili i radnici i lokalna vlast.

Svetlana Slavujević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније