Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 08. 2013. 13:40 >> 14:10
6

SINDIKAT ZA HITNO RJEŠENJE

Bez rebalansa proizvodnja neodrživa

Odluka o rješavanju problema u Kombinatu aluminijuma mora se što prije donijeti, jer u trenutnim uslovima i po cijeni struje koju fabrika plaća proizvodnja je neodrživa, kazao je za Portal RTCG predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić.

On kaže da su radnici kroz rebalans budžeta očekivali brzo rješavanje problema u KAP-u, i čitavog lanca vezanog za aluminijumsku industruju.

Ministar finansija Radoje Žugić povukao je na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet prijedlog rebalansa budžeta, jer DPS nema većinu za takav prijedlog.

"Saznanje da je rebalans povučen, naše su pretpostavke da je ministar imao debeli razlog za to. Ono gdje mi crpimo pozitivnu snagu jeste očekivanje da to pak ne znači zatvaranje KAP-a jeste sama odluka Skupštine da će se naći načina da se održi proizvodnja u KAP-u", poručio je Krivokapić.

On ističe da je zadatak Vlade da kroz rebalans, ili neki drugi način, nađe mogućnost da održi proizvodnju u KAP-u.

"Što se tiča KAP-a ova odluka znači veći trošak za fabriku jer se plaća cijena struje koja je više nego tržišna, a svi znamo da KAP ne može da funkcioniše bez jeftinije struje. Mi radimo, proizvodimo, ali dosta teško ćemo izaći na kraj kada budemo sumirali rezultate rada, sa cijenom struje od 42 – 43 eura nemoguće je raditi i biti rentabilan. Zato smo očekivali izmirenje duga prema EPCG, i da se omogući novim ugovorom sa EPCG da ta struja za KAP bude 30ak eura", poručio je Krivokapić.

Ono što radnike trenutno hrabi jeste odluka Skupštine, kojom se omogućava prijevremeno penzionisanje za njih oko 400.

"Na taj način smo obezbjedili 400 zaposlenih koji će moći da odu u penziju, a svi oni koji ostanu čekaće rješenje sudbine fabrike, a odluke se moraju što prije donijeti, ako mislimo da sačuvamo aluminijumsku industriju", zaključio je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније