Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Radio Jadran ]

29. 07. 2018. 13:07   >>  12:51

PRIVATIZACIJA

Na jesen moguć tender za Institut

Tender za privatizaciju Instituta “Simo Milošević” u Igalu mogao bi da bude objavljen na jesen, dok su pismo o namjerama do sada dostavila tri potencijalna investitora, navodi se u izvještaju o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

U izvještaju o radu Savjeta, odnosno o realizovanom planu privatizacije za prvo polugodište, koji je u četvrtak usvojila Vlada, navedeno je da su interesovanje za kupovinu 56,4 odsto državnih akcija u Institutu pokazali engleski International Hotel Property Limited, Miroslav Marić iz Igala i Karlo Bocola, kao i kineska kompanija Affidea u saradnji sa partnerima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, prenosi Radio Jadran.

U dokumentu se navodi i da će savjetnik za privatizaciju, Horwath & Horwath Consulting iz Zagreba, ažurirati tendersku dokumentaciju koju treba da usvoji Komisija za privatizaciju, nakon čega će biti donijeta odluka o tenderu.

“Planirano je da se ažuriranje tenderske dokumentacije sprovede do kraja septembra, dok će se u međuvremenu rješavati otvorena pitanja, kako bi se objava tendera mogla očekivati na jesen”, najavljeno je u izvještaju.

Aktuelni načelnik odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Instituta Igalo, Miroslav Marić, potvrdio je Radiju Jadran da je ozbiljno zaintersovan za kupovinu državnog udjela u Institutu, sa partnerom, crnogorskim državljaninom i preduzetnikom Karlom Bocolom.

“Prvo smo razgovarali sa predsjednikom Vlade i ministarkom ekonomije, još prije godinu. Sada smo stekli finansijske uslove i poslali zvaničan dopis da smo zainteresovani. Mislimo da niko bolje od nas ne može podići Institut Igalo na svjetski nivo, jer smo učestvovali u stvaranju tog brenda”, rekao je Marić.

On je dodao da su oni predstavili projekat i dali korektnu ponudu.

“Imamo finansijera, koji je daleko kredibilniji od svih do sada zaintersovanih”, kazao je Marić.

On je saopštio da je projekat razvoja Instituta prihvatio finansijer, kao i da je u njega uključen veliki broj subjekata iz Crne Gore koji treba da proizvode za Institut.

“Nije riječ samo o kupovini, nego o razvoju, ne samo regiona, nego i šire. Poslali smo predsjedniku Vlade početnu cifru i nemamo ograničenja u visini investicije. Jednostavno, smatramo da smo mi oni koji treba dalje da razvijamo Institut. Iza nas nije samo Međunarodni monetarni fond (MMF), nego i Svjetska banka. Ne bi trebalo ništa da bude sporno”, rekao je Marić.

Institut „Simo Milošević“ četiri puta je, bezuspješno, nuđen na prodaju. Britansko-američki konzorcijum International Wellness Group (IWG) jedini je dostavio ponudu na posljednji tender, nakon čega je u novembru 2015. godine potpisan kupoprodajni ugovor sa predstavnicima Vlade.

Ugovor je raskinut u maju 2016. godine, jer IWG nije realizovao ugovorne obaveze koje je trebalo da ispuni u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora, što je bio uslov za zatvaranje transakcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније