Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

24. 07. 2018. 12:59 >> 12:44
1

SINDIKATI UPOZORILI

Dodatno pooštravaju uslove za penzionisanje

Predloženim Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) dodatno se pooštravaju uslovi za sticanje prava na penziju, smatraju u Uniji slobodnih sindikata (USSCG) i Savezu sindikata (SSCG).


"Posljedice 'reformske' politike izmjena penzionog sistema prijete da obesmisle postojanje Fonda PIO, koji bi morao da ima za cilj da se osobama koje steknu pravo na penziju omogući dostojanstven život u trećoj dobi, kada su oni oslonjeni na penziju kao najčešće jedini izvor egzistencije", navodi se u zajedničkom saopštenju USSCG i SSCG. 

Oni su naveli da se Zakon o PIO, koji je usvojen 2003. godine, 16-i put mijenja i da se na taj način drastično pooštravaju uslovi sticanja prava na penziju i obara njena visina.

Iz sindikata su kazali da su se njihovi predstavnici u radnoj grupi za izradu Nacrta izmjena i dopuna Zakona PIO izjasnili protiv predloženih rješenja, podnoseći istovremeno zajednički predlog izmjena i dopuna Zakona, koji nije prihvaćen. 

Oni su najavili pokretanje opsežne kampanje kako bi se izdejstvovalo usvajanje izmjena i dopuna koje su predložile USSCG i SSCG, imajući u vidu da je u pitanju sistemski zakon od presudnog životnog značaja za aktuelne i buduće penzionere. 

Iz sindikata su najavili da će zajednički predlog izmjena i dopuna Zakona o PIO, kao i strategiju za njihovu realizaciju, predstaviti naredne sedmice na konferenciji za novinare.

Oni su dodali i da će insistirati na prolongiranju trajanja javne rasprave, s obzirom na to da će biti organizovana tokom avgusta, u vrijeme godišnjih odmora, i da će trajati do 6. septembra.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније