Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R.

22. 07. 2018. 08:22   >>  08:17 9

CBCG

Iseljenici šalju 400 miliona eura godišnje

Prema evidenciji Centralne banke Crne Gore (CBCG), dijaspora u Crnu Goru formalnim kanalima šalje od 380 do 400 miliona eura godišnje, kazao je direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović.

“Procjenjuje se da barem još jedan dio novca dijaspora šalje svojim porodicama privatnim kanalima, bez ikakve evidencije. Međutim, doznake su samo jedna vrsta podrške dijaspore matičnoj zemlji. Našu dijasporu ne treba primarno posmatrati iz ugla velikog davaoca novčane pomoći, jer ona posjeduje znanje, vještine, informacije i ljudski kapital. Sve navedeno su važni resursi, koji su mnogo značajniji za našu ekonomiju u budućnosti od tekućih doznaka”, rekao je Mitrović za Pobjedu.

Da bi ovi resursi bili adekvatno iskorišćeni, potrebni su napori i sa crnogorske strane, kaže Mitrović, što podrazumijeva osmišljavanje konkretnih projekata i povlastica usmjerenih na dijasporu.

“Cilj nam je to, a vjerujem da činjenica što smo mala država to i pojačava, da imamo našu dijasporu kao investitore, da njima Crnu Goru učinimo atraktivnom za ulaganje i život””, istakao je Mitrović.

O brojnosti naše dijaspore se, dodaje Mitrović, može samo okvirno govoriti.

“Tačni statistički podaci ne postoje i teško su mjerljivi ako imamo u vidu disperziju naše dijaspore, njenu starost i naročito heterogenu vjersku i nacionalnu strukturu”, dodao je on.

Napominje i da je Uprava krajem februara ove godine započela izdavanje iseljeničkih knjižica, koje su namijenjene svim iseljenicima koji nemaju crnogorsko državljanstvo.

“Za sada, najviše zahtjeva imamo iz Turske, zatim Argentine i drugih zemalja Latinske Amerike, ali i Srbije, Makedonije, Luksemburga, a baza podataka o izdatim iseljeničkim knjižicama biće jedna vrste evidencije o ovoj kategoriji iseljeništva, dakle našoj starijoj emigraciji i iseljenicima koji nemaju crnogorsko državljanstvo”, naveo je Mitrović.

Najznačajnija novina koju uvodi Zakon o saradnji Crne Gore sa dijasporom iseljenicima jeste mogućnost sufinansiranja programa i projekata organizacija iseljenika na osnovu javnog konkursa.

“Ako imamo u vidu da su organizacije iseljenika obično registrovane kao nevladine organizacije u stranoj zemlji koje nemaju izvor finansiranja i sve svoje aktivnosti sprovode na volonterskoj osnovi, onda je jasno zašto je ovo neophodno i zbog čega upravo ova rješenja smatramo najznačajnijom kvalitativnom izmjenom koju uvodi prijedlog zakona”, zaključio je Mitrović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније