Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R. [ Pobjeda ]

21. 07. 2018. 08:51 >> 08:41
5

ZZZCG PLANIRA

Zaposliće 10.000 domaćih i 18.000 stranih sezonaca

Zavod za zapošljavanje planira da ove godine zaposli 10.000 domaćih sezonaca, a kvota za zapošljavanje stranaca na sezonskim poslovima je 18.185, saopštili su iz te institucije Pobjedi. Najviše se traže konobari, kuvari, pekari i sobarice, a sve je poželjnije i znanje stranih jezika.

Trenutno su najdeficitarnija zanimanja majstori na građevinama, te kuvari, konobari i sobarice u turizmu. Ipak, srednjoškolci se radije opredjeljuju za zanimanja tehničara u tim strukama, ili za neke druge poslove.

Tajna je u tome što je malo poslodavaca u turizmu, a nijedan u građevinarstvu koji radnicima nudi cjelogodišnji angažman. Zato se mladi radije opredjeljuju za zanimanja koja su možda i slabije plaćena, ali su angažovani tokom cijele godine.

“Za neke su sezonski poslovi nužda, dok ne iskrsne nešto konkretnije. Mladi koriste priliku da spoje ugodno i korisno i dva do tri mjeseca budu na moru, steknu prva radna iskustva i nešto zarade. Znatnu korist od angažovanja na sezonskim poslovima mogu imati i korisnici socijalnih davanja, ukoliko su radno sposobni, ali veliki broj nezaposlenih nije zainteresovan za sezonski rad”, rekli su Pobjedi u Zavodu za zapošljavanje.

U prvoj polovini ove godine poslodavci su na birou rada najviše tražili konobare, kuvare, pica majstore, mesare, pekare, sobarice, higijeničarke, servire, perače posuđa i radnike na pomoćnim poslovima. Pored osnovnih znanja i radnog iskustva, sve više se traže i dodatna znanja, kao npr. znanje stranih jezika.

Iste je rezultate dalo i istraživanje Privredne komore sprovedeno u aprilu ove godine.
“Potrebe poslodavaca za sezonskom radnom snagom osciliraju, tako da je najveća potražnja u predsezoni. To ne znači da je nema u toku sezone, jer nerijetko radnici, zbog uslova rada, napuštaju jednog poslodavca i odlaze kod drugog, a često se zbog povećanog obima posla treba povećati i broj izvršilaca”, navode iz ZZZ i naglašavaju da se značajan broj domaćih sezonaca zapošljava mimo njih, jer ih direktno kontaktiraju poslodavci.

“Očekujemo informacije iz Poreske uprave o prijavi radnika na obavezno socijalno osiguranje, što treba da dostave u roku od 30 dana. Savjetodavci iz biroa rada, sa terena, najavljuju intenzivnije zapošljavanje u narednih nekoliko dana”, kažu iz ZZZ.

Imajući u vidu strukturnu nezaposlenost u Crnoj Gori i veliki “uvoz radne snage, iz Privredne komore navode da je potrebno više promovisati mogućnosti sezonskog zapošljavanja i preko nadležnih institucija upravljati ovim procesom.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније