Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

20. 07. 2018. 20:30 >> 20:25

SIMOVIĆ PORUČIO

Razvijati moderno i održivo ribarstvo

Crna Gora želi da razvije moderan ribarski sektor, u kome će se sa morskim resursima upravljati na održiv način, uz istovremeno jačanje ribarske flote i konkuretnosti ribara, kao i valorizaciju tog potencijala kroz turističku potrošnju, ocijenio je danas u Kotoru potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

„Želimo da odgovorno upravljamo resursima, ali i da sačuvamo specifičnosti našeg ribarstva koje ima višestruku funkciju, ne samo ekonomsku i ekološku, nego i socijalnu i kulturološku. Treba nam moderan, održiv ribarski sektor koji će zapošljavati ribare i njihove porodice, i koji će sve većoj turističkoj potrošnji obezbijediti specifične proizvodei plodove našeg mora“, kazao je Simović, koji je danas u Institutu za biologiju mora, zajedno sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom, govorio na prezentaciji realizovanog IPA projekta za unapređenje ribarstva, vrijednog skoro pola miliona eura. 

Projekat „Jačanje kontrole i upravljanja u ribarstvu”je u prethodnih 18 mjeseci realizovao špansko-crnogorski konzorcijum Tragsatec-StudiobLasso, a finansiran je iz sredstava pretpristupne pomoći EU.

Kroz projekat unapređen je Ribarski informacioni sistem, opremljena ribarska plovila sa elektronskim uređajima za vođenje evidencije o ribolovnim aktivnostima i plovidbi. Unapređen sektor inspekcijske kontrole, borba protiv nelegalnog ribolova i bezbjednost plovidbe. Pored navedenog, izvršena je i obuka svih zainteresovanih subjekata u morskom ribarstvu za upotrebu savremenih tehnologija.

Potpredsjednik Simović je kazao da su kroz ovaj i druge projekte u sektoru ribarstva, u prethodnom periodu, stvoreni dobri temelji na koje treba da se nadogradi infrastruktura koju zahtjeva Zajednička evropska ribarska politika.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav istakao je da će EU nastaviti da podržava dalje jačanje kapaciteta u crnogorskom sektoru ribarstva, u pravcu usklađivanja sa EU politikom u ovoj oblasti.

Posebno je naglasio potrebu jačanja svijesti o važnosti zaštite ribljeg fonda i održivog korišćenja ribljih resursa.
Ambasador Orav je iskazao zadovoljstvo sa postignutim rezultatima projekta koji je finansiran iz sredstava EU pretpristupnih fondova.

Instituta za biologiju mora da bude primjer

U razgovoru sa predstavnicima Instituta za biologiju mora, na čelu sa direktorom Mirkom Đurovićem, Simović je izrazio zadovoljstvo posjetom instituciji koja, kako je kazao, baštini višedecenijsku tradiciju, sa izgrađenim i ohrabrujućim naučnim potencijalom.

Simović je ocijenio da je Institut za biologiju mora naučna institucija koja ima kapacitet da, zajedno sa Ministarstvom i ribarima, odgovori potrebama razvoja crnogorskog ribarstva pred kojim su brojni izazovi- izazovi razvoja i usaglašavanja sa EU standardima.

„Organizacija, timski rad i atmosfera u Institutu može da bude primjer i drugim akademskim sredinama kako se primjenom naučnih saznanja odgovara na potrebe razvoja“, kazao je Simović.

Na sastanku je bilo riječi o potrebi daljeg usavršavanja kadrova ove institucije, kao i doprinosa te institucije u daljim aktivnostima Ministarstva na planu razvoja sektora ribarstva. Posebno je istaknuta potreba formiranja ribarskih luka u Herceg Novom, Ulcinju i Baru, izgradnja infrastrukture na mjestima prvog iskrcaja, kao i nastavka aktivnosti na uređenju ribljih pijaca u dijelu unapređenja standarda bezbjednosti hrane, kao i drugih potrebnih infrastrukturnih sadržaja koji treba da isprate razvoj ribarskog sektora u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније