Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

20. 07. 2018. 11:40   >>  11:33 1

STRANE FIRME U CG

Manje ruskih preduzeća, Turci sve prisutniji

Petina stranih preduzeća u Crnoj Gori u vlasništvu je ruskih državljana, a sve je više investitora iz Ukrajine i Turske, pokazuju podaci MONSTAT-a.

Broj i struktura poslovnih subjekata u stranom vlasništvu u Crnoj Gori, 2017. godina pokazuju da nakon Rusa, najviše je preduzeća čiji su vlasnici porujeklom iz Srbije i BiH.

Međutim statistika kaže i da je broj ruskih investitora značajno pao u odnosu na 2014. kada je njihovo učešće među stranim firmama bilo 38,1 odsto.

“Ono što se može primijetiti jeste da iz godine u godinu do značajnog procentualnog povećanja dolazi kod preduzeća koja se nalaze u vlasništvu fizičkih i pravnih lica koja su porijeklom iz Ukrajine. Takođe, analize pokazuju da se iz godine u godinu pojavljuje sve značajniji broj preduzeća koja su u vlasništvu fizičkih i pravnih lica iz Turske, pa je 2017. godine njihovo procentualno učešće bilo 8,7 odsto”, pokazuju podaci MONSTAT-a.

MONSTA navodi da im je izvor podataka Poreska Uprava - Centralni registar privrednih subjekata.

“Glavni cilj svih stranih ulaganja je profit. Težnja za osvajanjem novih tržišta je jedan od najvažnijih motiva stranih ulagača. Strana preduzeća posjeduju potrebne tehnologije i finansijska sredstva i od njih se očekuje da doprinesu efikasnosti domaćih preduzeća i da unaprijede upravljanje preduzećem”, navodi MONSTAT.

Statistika pokazuje da je najviše stranik preduzeća u Podgorici 35 odsto, zatim, značajan broj subjekata čiji osnivači nisu državljani Crne Gore se nalazi u opštinama: Budva 20,7 odsto, Bar 13,6 odsto, i Herceg Novi 9,2 odsto.

“Zapažamo da poslovnih subjekata koji su u vlasništvu fizičkih i pravnih lica iz Rusije najviše ima u primorskim gradovima Crne Gore (Bar, Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat). Takođe, primjećuje se da poslovnih subjekata koji su u vlasništvu fizičkih i pravnih lica iz Italije i Srbije, najviše ima na teritoriji Podgorice”, navodi se u saopštenju MONSTAT-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније