Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 07. 2018. 13:14 >> 13:05
3

PRIJEDLOG SKUPŠTINI

SDP traži niže cijene goriva

Klub poslanika SDP-a danas će predati u proceduru predlog Zakona kojim se smanjuju akcize na gorivo, jer se radi o pogrešnom potezu Vlade i resornog ministarstva.

Poslanica SDP dr Draginja Vuksanović naznačila je da je Crna Gora u toliko teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj sebi ne smije dozvoliti greške poput katastrofalne akcizne politike koju Vlada vodi u posljednje vrijeme. 

"I pored svih upozorenja koje su dolazila najčešće iz stručne javnosti i naše partije da se ne povećaju akcize naglo i preko realne kupovne moći građana, Vlada i resorno ministarstvo su tvrdoglavo odbijali da vide ono što je od samog starta bilo očigledno, preveliki nameti će opteretiti privredu i građane. 

Zbog toga će, kako je kazala, Klub poslanika SDP-a danas predati u proceduru predlog Zakona kojim se smanjuju akcize na gorivo, jer se radi o pogrešnom potezu Vlade i resornog ministarstva. 

"Očigledno da su cijene goriva na pumpama previsoke upravo zahvaljujući vladinim porezima koji čine do 55% u cijeni goriva. Tako država na rezervoar goriva od 75 eura uzima skoro 40 eura akciza i poreza, dok je stvarna cijena goriva i marža naftnih kompanija oko 35 eura", kazala je Vuksanović.

Naglasila je da to dovodi do povećanja cijena onih proizvoda u kojima je bitna stavka gorivo, pa su tako taksi prevoznici već krenuli u povećanje, a ima najava da će se to uraditi u još nekim privrednim granama.

Portparol SDP-a Mirko Stanić je naglasio da gorivo predstavlja jedan od glavnih inputa u cijeni većine proizvoda i usluga u Crnoj Gori i od rasta njegove cijene zavisi i rast većine drugih cijena.

"Tako već sada poslije najnovijeg udara na džepove građana imamo situaciju da su se pojedine kompanije iz oblasti prevoza odlučile da povećaju cijene svojih usluga, a vjerujemo da će do kraja mjeseca to uraditi i u nekim drugim sektorima. Koliko je cijena goriva velika u ovom momentu nek posluži i podatak od 19 jula 2009-te godine, koja nije bila predavno. Na taj dan, litar dizela je koštao 82 centa, a litar benzina 95 centi. E sad zamislite koliko je bilo lakše privrednicima u tim uslovima, nego što im je danas kad su te cijene preko 50 odsto veće. Danas u cijeni litra goriva država uzima 54 odsto do 58,3 odsto, što znači da u litru benzina od 1,41 akciza isnosi 57 centi, a PDV 25, a samo gorivo 59 centi", istakao je Stanić.

On je podsjetio da građani Crne Gore danas plaćaju jednu od najskupljih cijena goriva u regiji i to u kontinuitetu, a ove godine je Vlada Crne Gore svojim odlukama 2 puta povećala cijene. Prvo uvođenjem povećanjem akciza za devet centi, a onda i za dva centa zbog povećanja PDV-a na taj iznos.

"Cilj nam je da zaštitimo interese i standard građana, kojima je Vlada dobra ove godine zavukla ruku u džep, povećanjem akciza na gorivo, bezalkoholna pića i duvan, povećanje PDV-a i niz drugih mjera. Ukoliko žele da urade nešto dobro za građane, nek podrže naš predlog o akcizama na gorivo. Takođe, ukoliko im je cilj da povećaju standard 80.000 radnika i stotina hiljada članova njihovih porodica, nek podrže predlog SDP-a i sindikata o povećanju minimalne zarade sa 193 na 250 eura, čime bi se napunio budžet", zaključio je Stanić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније