Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

19. 07. 2018. 12:36   >>  18:37

DO 13. AVGUSTA

Od ponedjeljka prijave za Hiljadu plus

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je danas javni poziv za građane za treću fazu projekta Hiljadu plus, koji će biti otvoren do 13. avgusta.

Direktor Direktorata za razvoj i stanovanje u Ministarstvu, Marko Čanović, kazao je da građani od ponedjeljka mogu početi sa predajom dokumentacije banakama.

„Osnovni uslovi za učešće u projektu je da je aplikant crnogorkski državljanin i da on ili članovi njegove porodice nemaju u svojini stambeni objekat posljednje tri godine. Aplikant mora biti kreditno sposoban i zadovoljavati kriterijume u pogledu visine kumulativnih primanja koja su porpisana projektom“, kazao je Čanović na konferenciji za novinare.

Kada je u pitanju iznos anuiteta, on, kako je objasnio, ne može biti veći od 50 odsto primanja aplikanta, odnosno članova domaćinstva ukoliko se govori o sudužniku.

Čanović je kazao da u Ministarstvu očekuju da će u projektu između 400 i 450 porodičnih domaćinstava riješiti stabmeno pitanje, odnosno preko 1,2 hiljada građana.

Vrijednost projekta je 20 miliona eura. Od toga je deset miliona obezbijedila Vlada posredstvom Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), a sa deset miliona participiraju komercijalne banke, odnosno njih pet koje učestvuju u projektu – NLB, CKB, Lovćen, Erste i Societe generale Montenegro banka.

Visina fiskne kamatne stope iznosi 2,99 odsto.

Krediti se dodjeljuju određenim ciljnim grupama i to 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba imaju do 35 godina, a 30 odsto ostalim korisnicima.

Čanović je kazao da se, kada je u pitanju ponuda stanova, na A listi nalazi njih 645, a na B listi 135, od čega 76 u Podgorici.

On je rekao da je 28 investitora ispunilo uslove za učešće – 11 građevinara, četiri preduzeća i 13 pojedinaca.

U ponudi su stanovi iz osam opština – Podgorica, Cetinje, Nikšić, Pljevlja, Bijelo Polje, Mojkovac, Bar, Herceg-Novi, od čega najviše u Podgorici, 486.

„Cijene stanova neće biti veće od 1,1 hiljada eura po metru kvadratnom, a danas će biti objavljena kompletna lista stanova na A listi, sa dispozicijom prostorija, kontakt telefonima i cijenom po kvadratu“, naveo je Čanović.

U projektu je ponuđeno 29 garsonjera, 389 jednosobnih stanova, 199 dvosobnih, 27 trosobnih, i jedan dupleks stan.

U ponudi je 512 stanova koji su u različitim nivoima izgradnje, odnosno 133 gotova stana.

„Ministarstvo će, kao obezbijeđenje, tražiti da oni koji su na A listi daju činidbenu garanciju zavisno od stepena izgrađenosti objekta, da bi bili sigurni za krajnje korisnike da će objekti biti završeni u roku“, objasnio je Čanović.

On je kazao da je Ministarstvo dogovorilo sa Notarskom komorom 50 odsto popusta na ugovore i malo povoljnije uslove u odnosu na tržine kod osiguravajućih društava.

Direktorica Nacionalne jedinice za implementaciju projekta iz oblasti komunalne infrastrukture i zaštite životne sredine, Sanja Mugoša, objasnila je da se građani o projektu mogu informisati na sajtu www.1000plus.me, kao i pozivom na Call centar 19915.

„Građani prikupljaju neophodnu dokumentaciju i predaju je banakama, nakon čega svaki od njih dobija potvrdu koja sadrži šifru, datum, kao i tačno vrijeme predaje aplikacije“, kazala je Mugoša.

Na sajtu će se, kako je objasnila, objavljivati spisak predatih aplikacija.

Nakon zatvaranje poziva, Projektni odbor pregleda dokumentaciju i donosi konačne odluke o čemu obavještava aplikante i predaje vaučer.

„Građani sklapaju predugovor sa investitorom na osnovu vaučera, a nakon toga i ugovor o kupoprodaju sa bankom i investitorom“, zaključila je Mugoša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније