Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

19. 07. 2018. 07:17 >> 07:03

PODACI CBCG

Najčešći falsifikati od 20 i 50 eura

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je u prvih pola godine obradila ukupno 169 falsifikovanih novčanica, saopštila je vrhovna monetarna institucija.

 

Od te količine, 165 je novčanica eura, tri su falsifikati američkog, a jedan australijskog dolara.

“U prvoj polovini godine najviše je obrađeno falsifikata novčanica eura, i to u apoenima od 50 eura, ukupno 77 komada, a zatim u apoenima od 20 eura, 45 komada”, precizirali su za Dnevne novine iz CBCG.

Najveći broj otkrivenih falsifikata prijavile su poslovne banake i Uprava policije.

Provjera CBCG je provjeru podobnosti i autentičnosti euro novčanica i kovanog novca definisala Odlukom o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca.

Kada je riječ o oštećenom novcu, u prva dva kvartala razmijenjeno je oko 2.000 komada takvih novčanica i kovanog novca.

“Najčešće se mijenjaju ostećene novčanice u apoenima od 50 i 100 eura” kazali su iz CBCG, dodajući da isključivo rade zamjenu euro oštećenih novčanica.

Nepodoban novac zamjenjuje se u slučajevima kada je prijavljeno više od 50 odsto euro novčanice, a troškove zamjene snosi CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније