Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

16. 07. 2018. 16:11 >> 19:04
1

ODBOR ZA EKONOMIJU

Zeleno svjetlo za rebalans budžeta

Skupštinski odbor za ekonomiju, budžet i finansije predložio je Parlamentu da usvoji rebalans budžeta za ovu godinu, koji između ostalog predviđa smanjenje akciza na cigarete od 1. avgusta, pa će cijene biti niže za 20 do 30 centi po paklici.

Ministar finansija, Darko Radunović, kazao je na sjednici Odbora da predlog Vlade da se od septembra akcize na duvan vrate na nivo koji je važio u periodu od prošlogodišnjeg avgusta, nije poraz države, već prilagođavanje akcizne politike tržištu, kako bi se povećali prihodi budžeta. 

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, smatra da je vraćanje akciza kapitulacija države pred sivim tržištem, jer njene institucije nijesu u stanju da se obračunaju s tim problemom. 

"Opasno je kad država prizna takvu vrstu poraza i kada imamo manji prihod od akciza koje smo povećali", kazao je Konjević i dodao da bi bilo fer da država po istom principu sada vrati i akcize na gorivo. 

On je upozorio da su značajno „probijene" cifre iz fiskalne strategije, koja bi trebalo da bude „sveto pismo" za državu, i upitao šta je razlog da se ovogodišnjim rebalansom budžet prosvjete za zarade uveća 13,4 miliona eura, zdravstva 16 miliona, a Ministarstva unutrašnjih poslova tri miliona eura. 

Konjević je rekao da bi toliko povećanje moglo da znači da je ministar prosvjete, Damir Šehović, zaposlio novih hiljadu radnika u prosvjeti. 

"Siguran sam da nije, nego da su prilikom koncipiranja državne kase zaboravili da zaračunaju sve zarade", naveo je Konjević. 

On je pohvalio povećanje prihoda državnog budžeta, ali i ocijenio da se za samo pola godine kroz drugi rebalans pokazuje da vlast ne može da drži pod kontrolom potrošnju. 

Radunović je objasnio da je budžet zdravstva predlogom rebalansa povećan 16 miliona eura zato što su prilikom koncipiranja državne kase zaboravili da ukalkulišu dospjele, a neplaćene obaveze iz prošle godine za nabavku ljekova.

On je dodao da u uvećanje budžeta prosvjete od 13,4 miliona eura ulaze dug iz prethodnog perioda, novi dug zbog zamjena i nedostajuća sredstva za zarade. 

Radunović je saopštio i da se fakture za nabavku ljekova plaćaju na 90 do 120 dana, što znači da nije trebalo da budu plaćene u decembru, nego u januaru, februaru ili martu. 

Radunović se nije složio sa ocjenom da se potrošnja ne drži pod kontrolom. 

"Sa rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,5 odsto u prvom kvartalu postižemo dobre pretpostavke da držimo javne finansije pod kontrolom. Istina, tu još ima dosta posla. Tačno je da u Strategiji fiskalne konsolidacije imamo jedne podatke, a sada nastupamo sa drugim, ali je takođe tačno da su oni sačuvali svoj odnos, razmjeru i održivost. Oni pokazuju izvjesno odstupanje za narednu i 2020. godinu, ali je sve na nivou održivog", rekao je Radunović.

On je, na opasku Konjevića da će pozicija države u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom (SB) biti značajno slabija kad njihovi predstavnici vide povećanje budžeta za zarade, kazao da je Vlada od njih dobila neku vrstu saglasnosti uz rezervu i skretanje pažnje. 

"Mi sada ulazimo u težak posao strukturnih reformi javne uprave i svođenje broja izvršilaca. Tu će nam trebati podrška od svih. Ako to dobro odradimo, možemo da ispunimo sve što je planirano", saopštio je Radunović.

On je priznao da rebalans pokazuje određene slabosti, ali i dodao da ima još dosta prostora za povećanje prihoda budžeta. 

Radunović je kazao da protiv sivog tržišta ne treba da se bori samo država, nego svi. 

"Slažem se da se samo smanjenjem akcize ne može smanjiti sivo tržište. Mora se boriti i sa svim drugim instrumentima sa kojima država raspolaže", rekao je Radunović. 

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Branko Čavor, smatra da nije ništa strašno da se izmijeni akcizna politika i da ne treba praviti nikakav spektakl od rebalansa budžeta. 

Predsjednik Odbora, Predrag Sekulić, kazao je da je bitno da se ne troši više nego što je zarađeno. 

"Ohrabruje da vodimo uspješnu ekonomsku politiku. Bolje je da imamo tri i četiri rebalansa pa da imamo pravo stanje finansija", naveo je Sekulić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније