Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

16. 07. 2018. 14:45   >>  14:48

PLJEVLJA

Demokrate: Privatni interes važniji od javnog

U Crnoj Gori javni interes uvijek gubi utakmicu u duelu sa privatnim, ako su u timu veliki igrači iz vrha vlasti, dok vrijednost akcija kompanija zavisi od toga ko im je vlasnik, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Odbornik Demokrata u pljevaljskoj Skupštini Opštine, Nikola Rovčanin, kazao je da vrijednost akcija kompanija očito zavisi od toga u čijem su vlasništvu, jer se drugačije ne može objasniti rapidan rast dionica pljevaljskog Rudnika uglja neposredno prije kupoprodaje, ukoliko se uzmu u obzir dugovi i višemilionski gubici preduzeća.

On je dodao da je Rudnik uglja pod upravom Demokratske partije socijalista (DPS) prešao put od motora crnogorske privrede do milionskog gubitaša.

Rovčanin je podsjetio da dvije godine otkako je ozvaničen početak gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, nije položen čak ni njegov kamen temeljac, a Elektroprivreda (EPCG) je usmjerila novac u nove poslovne poduhvate.

„Sa velikom pažnjom se pratilo stanje na berzi i sačekao momenat da preostale akcije Rudnika uglja, koje nijesu u vlasništvu države, dostignu maksimum, pa se munjevitom brzinom obavila kupoprodaja po cijeni od čak 33 miliona, iako je taj isti paket akcija prije nešto više od godinu vrijedio tri puta manje“, saopštio je Rovčanin na konferenciji za novinare.

On je pitao da li će građani konačno osjetiti benifite od milionskih poslova EPCG ili će i dalje plaćati najskuplju struju u regionu.

„Ako su odluke Vlade na ovom polju dobre, kako to da građani Crne Gore plaćaju skuplju struju nego recimo u Luksemburgu, ako se kao parametar uzme standard građana“, pitao je Rovčanin.

On smatra i da, kako je kazao, neodgovorno ponašanje EPCG i Vlade kada je u pitanju zaštita životne sredine, naročito u Pljevljima, dovodi u pitanje dinamiku realizacije obaveza definisanih Poglavljem 27, kada krajem godine bude otvoreno.

„Bez ikakve dileme profiterski interesi velikih igrača vlasti usporiće i čak zaustaviti Crnu Goru na putu punopravnog članstva u EU. Očito je nekome preči novac od života građana Pljevalja, koja su decenijama prepuštena enormnom zagađenju. Kako to da se ima novca za milionske transakcije, a nema za ekološku taksu u skladu sa Zakonom o životnoj sredini“, pitao je Rovčanin.

Odbornik Demokrata u Skupštini Opštine Pljevlja, Bojan Krvavac, rekao je da jedna od najočiglednijih finansijskih mahinacija vladajuće elite jeste „nedavna predstava“ spajanje Rudnika i TE, odnosno EPCG.

„Jednostavno rečeno, kada pojedinci bliski vlasti prodaju akcije Rudnika uglja državi, njihova cijena prevazilazi realnu, a kada ih država prodaje istim, onda se prodaje po bagatelnim cijenama“, naveo je Krvavac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније