Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

12. 07. 2018. 14:31 >> 14:18

MINISTARSTVO FINANSIJA

Razvoj zasnovan na uslužnoj djelatnosti i turizmu

Projektom Podrška procjeni makroekonomskog uticaja strukturnih reformi obezbijediće se model za rad na narednom programu ekonomskih reformi, koji je dominantno zasnovan na uslužnoj djelatnosti i sektoru turizma, kao ključnoj strateškoj grani razvoja, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija, Iva Vuković, kazala je na završnoj konferenciji projekta da se njime dobio nadograđeni makroekonomski model i modul za procjenu uticaja strukturnih reformi na ekonomski rast.

"To je izuzetno važno u dijelu vođenja ekonomske politike jer nam daje dobar alat za praćenje efekata i kretanja u našoj ekonomiji. Sa ovim projektom obučili smo službenike za rad na ovom modelu, unaprijedili postojeći i dobili novi modul", rekla je Vuković na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da su se na taj način za sljedeću godinu pripremili za pripremu novog programa ekonomskih reformi.

"Ovo je projekat Evropske unije (EU), podržan kroz IPA sredstva iz 2014. godine i njime smo dobili model za rad na narednom programu ekonomskih reformi, a koristićemo ga i na svim drugim strateškim dokumentima", rekla je Vuković.

Ona je objasnila da je model razvoja dominantno zasnovan na uslužnoj djelatnosti i sektoru turizma kao ključnoj strateškoj grani razvoja. Takav razvoj planira se i u narednom periodu uz rad i jačanje diverzifikacije crnogorske ekonomije.

"Naš cilj je da proizvedemo više, kroz poljoprivrednu i prozvodnju energetskog sektora. Tako ćemo smanjiti našu uvoznu zavisnost jer je u Crnoj Gori karakterističan visok uvoz, kako za potrebe potrošnje u državi tako i za potrebe invesicije", rekla je Vuković.

Prema njenim riječima, to će se obezbijediti kroz razne strukturne reforme koje su sadržane u programu ekonomskih reformi i drugim strateškim dokumentima.

"Projekat je trajao godinu i po, a u njemu su učestvovali eksperti iz Bugarske koji imaju puno iskustva u ovoj oblasti i razvijaju ovakve slične modele u toj državi", navela je Vuković.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Hermann Spitz, kazao je da je osnovni cilj projekta, koji je koštao 159 hiljada eura, da se podrži reforma ekonomskog upravljanja, koje je jedan od tri stuba politike za proširenje EU, pored vladavine prava i reforme javne uprave.

"Ekonomsko upravljanje važno je za EU i to nije nešto čemu EU uči druge već od ekonomske krize ona je sama sprovela neke od reformi u oblastima ekonomskog upravljanja", naveo je Spitz.

Program je, kako je dodao, namijenjen Vladi Crne Gore kako bi riješila uspješno neke od izazova koji se odnose na ekonomsko upravljanje.

"Kada govorimo o proizvodnji, mora se uzeti u obzir industrija koja nije toliko razvijena u Crnoj Gori i malo tržište koje se može smatrati izazovom", rekao je Spitz.

Sa druge strane, kako je kazao, Crna Gora je prelijepa zemlja i turizam je nešto što sigurno treba dalje razvijati, ali na način da što više njih ima koristi od toga.

"Recimo, rad na sjeveru u smislu otvaranja malih i srednjih preduzeća koje se bave turizmom što bi direktno uticalo na zaposlenost", smatra Spitz.

Takođe, što se tiče malih i srednjih preduzeća i proizvodnje i kako oni mogu biti povezani, predstavnici EU razgovaraju sa Ministarstvom ekonomije o otvaranju MSP u oblasti proizvodnje što je vezano za obrazovanje i stručnu obuku.

Partneri u okviru projekta su Ministarstvo finansija, predstavnici linijskih ministarstava, Evropska komisija (EK) i Delegacija EU u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније