Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

11. 07. 2018. 15:33 >> 15:31

NTO

Klaster doprinosi zajedničkom nastupanju na tržištu

Projekat Inovativni klaster za prekogranični turizam malih i srednjih preduzeća – Innotourclust, trebalo bi da doprinese zajedničkom nastupanju na tržištu, povećanoj ekonomskoj prekograničnoj saradnji i konkurentnosti kroz bolju interakciju lokalnih kompanija i proizvođača, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Saradnik u NTO, Filip Burzan, kazao je da se projekat realizuje u okviru prekograničnog programa IPA Italija, Albanija i Crna Gora.

"Glavni rezultati projekta bili bi zajedničko naastupanje na tržištu, povećana ekonomska prekogranična saradnja i povećana konkurentnost kroz bolju interakciju između lokalnih preduzeća, proizvođača i pružaoca samih usluga", rekao je Burzan na konferenciji za novinare povodom predstavljanja projekta.

Glavni rezultati projekta su i bolje podudaranje između međunarodne turističke potražnje i lokalnih malih i srednjih preduzeća (MSP) koje nude inovativne proizvode i usluge, jačanje i osnaživanje međunarodnog sistema promocije lokalnih MSP i poslovnih institucija.

"U ovom projektu vodeći partner je Privredna komora iz Lećea iz Italije, a ostali partneri su NTO, Fakultet Salento, Autonomska agencija za ugostiteljstvo i turizam Termoli, Agencija za razvoj iz Italije, a Albanije Privredna komora Tirane", naveo je Burzan.

Ukupna vrijednost samog projekta je, kako je precizirao, 882,74 hiljade EUR, a budžet NTO-a je 145,2 hiljade EUR.

"Projekat traje dvije godine, a počeo je 4. aprila. Svečano otvaranje održalo se u Lećeu sredinom maja, kada se i formiralo upravljačko tijelo", kazao je Burzan.

Prema njegovim riječima, pored novih poslova i zajedničkih projekata, oni moraju raditi na izgradnji povjerenja, a obaveze su oko finansiranja i podjele rizika.

"Da bi klaster funkcionisao potrebno je vertikalno i horizontalno umrežavanje svih zainteresovanih strana", dodao je Burzan.

Innotourclust ima zadatak da, kako je kazao, poveže aktere kao što su agencije za istraživanje tržišta, dobavljače hrane, PR agencije, turističke orgnizacije, nacionalne parkove, smještajne objekte i turoperatore.

"Turizam bi trebalo biti organizovaniji i više integrisan sa lokalnim i malim preduzećima kako bi se zadovoljio što veći međunarodni trend za turističkim iskustvom turista u kontaktu sa lokalnim preduzećima i proizvođačima", ocijenio je Burzan i dodao da Innotourclust radi na tome.

Prema njegovim riječima, prvi korak ka stvaranju klastera je analiza situacije na terenu, a na osnovu tih rezultata kreiraće se baza podataka zainteresovanih strana kako bi potencijalno bili uključeni u sami klaster i na kraju će se definisati standardi i uslovi za članstvo u tom klasteru.

"Da bi klaster imao održivost potrebno je izraditi plan održivosti i ojačati saradnju između MSP i turističkih agencija", rekao je Burzan.

Prema njegovim riječima, što se tiče pravnog oblika klastera, mora se definisati dokument koji će predstavljati standardne uslove za članove klastera i nove članove i potpisati se prekoganični inovativni sporazum.

"Tokom rada klastera mjerenjem i analiziranjem rezultata moguće je doći do poboljšanja njegovog rada, čemu će biti posvećena posebna pažnja kako bi klaster bio održiv", zaključio je Burzan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније