Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

10. 07. 2018. 14:03 >> 13:50
1

ĐUKANOVIĆ POZIVA

Investitori da nastave da šire biznis u CG

Kompanija "Hemomont" otvorila je novi pogon za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejeva "SNUP" u Podgorici.

 

Pogon, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 5,3 miliona eura, obezbjedio je i dodatno zapošljavanje 30 radnika, a planirana proizvodnja je tri miliona komada sprejeva mjesečno.

Otvarajući fabrički pogon, predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, ocijenio je da je Hemomont "ubjedljiva potvrda dobre poslovne politike Hemofarma, danas dijela njemačkog koncerna Štada, koji je odavno prisutan u našem ekonomskom sistemu, kao jedan od najpouzdanijih partnera crnogorskog zdravstva".

Đukanović smatra da je Crna Gora kao članica NATO-a, i zemlja kandidat za članstvo u EU, nakon ostvarenja prethodnih prioriteta državno političke strategije, danas fokusirana na dinamičniji ekonomski i demokratski razvoj, i na što skorije dostizanje evropskog kvaliteta života naših građana.

"Put do tog cilja podrazumijeva nova ulaganja, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta, dinamičan rast društvenog proizvoda i izvoza. Zato država mora stalno nuditi unaprijeđena sistemska rješenja koja će je činiti konkurentnom u privlačenju investitora. A to znači veće ekonomske slobode, veću sigurnost i učvršćivanje međusobnog povjerenja. Bez toga nema biznisa, ni strateške prednosti na međunarodnom tržištu, čemu teže sve zemlje u okruženju, i u svijetu. Iskustvo nas je naučilo da sami moramo biti inicijativni, i imati kreativan odnos u traženju rješenja i donošenju odluka koje će promijeniti perspektivu crnogorske ekonomije. Sve to će uticati i na percepciju investitora, koja je uvijek od izuzetne važnosti", rekao je Đukanović.

Predsjednik smatra da investitori iz preko 80 zemalja koji su svoj kapital uložili u našu zemlju, i podatak o prosječnoj stopi učešća direktnih stranih investicija od 19% u BDP od obnove nezavisnosti do danas, najbolje pokazuju šta poslovna javnost misli o mogućnostima za razvoj biznisa, i o perspektivi crnogorske ekonomije.

"Oni su pravi barometar povjerenja prema Crnoj Gori kao investicionoj destinaciji, kao i razvojnoj i državnoj politici koju vodimo. To se najbolje vidi i na današnjem primjeru. Kompanija 'Štada' je prepoznala naše napore u izgradnji stabilnog ekonomskog sistema u kome je moguće sticati profit i nastavlja sa investicijama. Ovog puta ona iznosi 5,3 miliona eura i pored nove tehnologije, donosi Crnoj Gori 30 kvalitetnih proizvodnih radnih mjesta. Za našu zemlju svako proizvodno radno mjesto je dragocjeno, jer predstavlja doprinos rastu proizvodnje i izvoza, kao i dugoročne održivosti i konkurentnosti crnogorske ekonomije", saopštio je Đukanović.

Investicija, kako je rekao, će omogućiće rast proizvodnje i prihoda za oko 50 odsto u 2018. u odnosu na prethodnu godinu.

"Zato je ona i dalje afirmacija modela u kojem dobijaju i investitor i država. Pozivam uvažene investitore da nastavite sa širenjem biznisa u Crnoj Gori, na obostrano dobro. Na kraju, želim da naglasim da je za Crnu Goru veoma važno što interes za ulaganja u našu ekonomiju pokazuju prestižni evropski koncerni kao što je „Štada“, uvjeren da to istovremeno znači najbolji podsticaj razvoju prijateljskih, partnerskih odnosa između naše zemlje i Njemačke koja pruža snažnu podršku ostvarenju crnogorskih evropskih i evroatlantskih ciljeva, i evropskoj perspektivi cijelog regiona", rekao je Đukanović.

Izvršna direktorica Hemomonta Snežana Perović podsjetila je da je Hemomont za prethodne 24 godine od male fabrike za proizvodnju osnovnih infuzionih rastvora prerastao u kompaniju koja je lider u farmaceutskoj industriji i jedan od najvećih izvoznika u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Štada grupe i generalni direktor vodeće regionalne farmaceutske kompanije "Hemofarm", koja je većinski vlasnik Hemomonta, Ronald Zeliger, rekao je da je Hemofarm "neprikosnoveni lider u Srbiji, Hemofarm Banjaluka na teritoriji Bosne i Hercegovine, dok je Hemomont dominantan proizvođač na crnogorskom tržištu".

"Ovo je, takođe, i veliki zalog za budućnost. Štada nam to vraća kontinuiranim investiranjem - od 2006. kada je postala naša matična kuća do danas, Štada je u modernizaciju postrojenja Hemomonta uložila 12,5 miliona eura. Izgradnja pogona za proizvodnju SNUP-a dodatno će osnažiti poziciju Hemomonta i farmaceutske industrije Crne Gore, u čije potencijale mi duboko vjerujemo“, saopštio je Zeliger.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније