Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: M.L.B.

06. 07. 2018. 14:39 >> 22:52
1

VLADA ODLUČILA

Godinu bez zapošljavanja u javnom sektoru

Vlada je donijela Plan optimizacije javne uprave koji na godinu uvodi moratorijum na zapošljavanje u javnom sektoru. Na današnjoj sjednici usvojen je i rebalans budžeta, a odlučeno je i da se akcize na duvanske proizvode smanje pa će cijene paklice cigareta od 1. septembra u prosjeku biti niže 20 do 30 centi.

Vlada je na donijela Plan optimizacije javne uprave za period 2018-2020. Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović je saopštila da plan ima za cilj povećanje efikasnosti i efektivnosti javne uprave, naročito u segmentu pružanja usluga građanima i privredi.

"Jedna od kratkoročnih mjera i na lokalnom i na centralnom nivou jeste ograničavanje zapošljavanja zasnivanjem radnog odnosa na neodređeno i određeno vrijeme u organima državne uprave i javnim ustanovama čiji je osnivač država i to u periodu od godinu dana od danas. Zatim prestanak radnog odnosa na određeno vrijeme istekom roka na koji je radni odnos zasnovan bez mogućnosti produženja u ovih godinu dana, odnosno prestanak radnog angažmana lica angažovanih po drugim osnovama po isteku vremena na koje su ta lica angažovana", kazala je Pribilović nakon sjednice Vlade.

Ona je naglasila da se Planu optimizacije javne uprave nije pristupilo kroz prizmu otpuštanja, kako se često pominje u javnosti, već je isti posmatran kao dio širih reformskih programa, a sve u cilju efikasnije javne uprave.

"Istakavši da Plan optimizacije daje set prilagođenih sektorskih mjera za prevazilaženje izazova koje javna uprava ima u maksimalnom korišćenju svojih kapaciteta, ministarka je kazala da su mjere podijeljene na kratkoročne, čija realizacija je predviđena za period do kraja 2018. godine i nastavlja se u 2019. kao i srednjoročne sa realizacijom do kraja 2020. godine", navodi se u saopštenju Vlade.

Cigarete jeftinije od 20 do 30 centi

Prema riječima ministra finansija Darka Radunovića, usljed loše naplate akciza na cigarete i gaziranu vodu Vlada je odlučila da redefiniše akciznu politiku.

"Ostali razlozi predlaganja rebalansa su tehnički razlozi, nova uredba o organizaciji rada državne uprave kao i usklađivanje sa međunarodnim standardima tj. sa direktovom EU. Treći razlog je promjena u strukturi rashoda", kazao je Radunović.

On je dodao da su prihodi budžeta u 2018. godini veći  za 4,4 miliona od plana.

"Novim akciznim kalendarom za duvan akcizne stope se vraćaju na nivo koji je važio u periodu od avgusta 2017, i na tom nivou će se zadržati do kraja 2019. godine. Od 2020. slijedi postepeno usklađivanje", saopštio je ministar nakon sjednice Vlade.

Ovim izmjenama, kako je kazao, zaustavlja se dalji pad u naplati prihoda po osnovu akciza.

U vladi očekuju da nove mjere za rezultat imati oporavak tržišta cigareta do kraja 2019. godine.

"Cijena paklice cigareta će u prosjeku biti niže 20 do 30 centi", precizirao je Radunović.

I akcize na gaziranu vodu će biti niže.

"Od prvog septembra sa 0,3 eura po litru na 0,2 eura po litru a onda će se postepeno godišnje povećavati za 5 centi po litru. Akciza 0,2 eura po litru važiće do kraja tekuće godine. U 2019. biće 0,25", pojasnio je Radunović.

Ove mjere neće biti dovoljne, kazao je ministar i najavio snažne aktivnosti države protiv sive ekonomije.

Radunović je naglasio da predložene izmjene mijenjaju strukturu budeta za ovu godinu ali će se, kako je kazao, deficit budžeta zadržati na nivou od 3,2% BDP-a.

Vlada je usvojila i Plan optimizacije u javnom sektoru koji treba da stimuliše zapošljavanje u privatnom sektoru.

"Za ovu godinu bi morali proglasiti moratorijum upošljavanja u javnom sektoru", kazao je Radunović i najavio korjenite reforme u sistemu zdravstva koje treba da doprinesu boljem kvalitetu zdravstvene zaštite i racionalizaciji troškova.

Radunović je najavio i reforme na tržištu rada kroz donošenje novog Zakona o radu i borbu protiv neformalne zaposlenosti.

"Osjetljivo je izaći sa smanjenjem opterećenja na rad a mora se to i uraditi ali u onom obimu u kome smanjimo opterećenje moraćemo i povećati broj obveznika. Računam da ćemo moći sa njom da nastupimo od 01.01.2019. godine", kazao je Radunović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније