Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 07. 2018. 18:33 >> 18:26
4

RADOVIĆ REAGOVALA

"Smjena je Žugićeva odmazda"

Savjet Centralna banke Crne Gore (CBCG) dostavio je Skupštini Crne Gore predlog za razrješenje viceguvernerke Irene Radović iz Savjeta CBCG. Radović je u reagovanju optužila guvernera Radoja Žugića za odmazdu, i smjenu "mimo zakona, institucija i sistema".

Kako je saopšteno iz CBCG, Savjet CBCG je danas održao 28. sjednicu, kojom je predsjedavao Žugić.

"Savjet je razmatrao i jednoglasno utvrdio da su ispunjeni uslovi utvrđeni članom 53 Zakona o Centralnoj banci Crne Gore za razrješenje člana Savjeta – viceguvernera dr Irene Radović prije isteka mandata i dostavio Skupštini Crne Gore predlog za njeno razješenje", navodi se u saopštenju.

Radović je u reagovanju, dostavljenom medijima navela da je od 27. juna hospitalizovana u bolnici Oto Vagner u Beču, na Odjeljenju za pulmologiju.

Posredstvom informacije sa sajta Centralne banke Crne Gore saznala je, navodi da je Savjet Centralne banke Crne Gore danas usvojio inicijativu za njenu smjenu sa mjesta viceguvernerke, prije isteka mandata i dostavio Skupštini Crne Gore.

“Sjednicom Savjeta predsjedavao je guverner Radoje Žugić, koji je postupak pokrenuo i iza njega stoji u cjelosti. Ta inicijativa i postupak koji je uslijedio su protivzakoniti, neprofesionalni i neljudski. Inicijativa za moju smjenu, da za nju postoje valjani razlozi, mogla je i morala biti pokrenuta ili prije mog odlaska iz zemlje, na specijalizaciju na MMF Instititutu u Beču koja traje do 21.07. 2018 i na koju sam otišla potpisavši Ugovor sa guvernerom Žugićem, ili po mom povratku u zemlju”, navela je Radović u reagovanju.

Razlozi za inicijativu kao i sadržaj upućeni su joj, kako ističem, mimo propisa, tek nakon sjednice i tek nakon što je insistirala i upozoravala da mora biti upoznata sa njom.

“Obraćajući se, potom, u formalnom obraćanju Savjetu zavedenom preko Arhive CBCG pobila sam, jednu po jednu, stavku koja se navodi u guverenerovoj “presudi”. Pozivam zato CBCG da, ako nema straha od onoga što sam napisala, to moje obraćanje Savjetu objavi javno. Da atmosfera "prijekog suda" bude potpuna - od mene je zatraženo da se vratim u Podgoricu uprkos punoj svijesti o narušenom zdravstvenom stanju i hospitalizaciji, koja je u toku”, navela je Radović.

Radović u reagovanju kaže da je odluka Savjeta CBCG nezakonita, neprofesionalna i nečasna, te da su grubo prekršena osnovna prava zaposlenog.

“Dodatno, četvorici od sedam prisutnih članova Savjeta CBCG koji su odluku donijeli mandat je istekao u novembru 2016. godine. Povrh svega – učinjena je povreda zakona i time što je moja smjena inicirana 28. juna 2018. godine u uslovima kad sam 30. aprila 2018. godine pokrenula sudski spor protiv Radoja Žugića kao predstavnika poslodavca i Radoja Žugića lično, za diskriminaciju i mobing mene kao viceguvernerke, pred Osnovnim sudom u Podgorici. Taj je postupak u toku”saopštila je Radović.

Ona je navela da su prije odlaska na speciljalizaciju, njeni odnosi sa guvernerom Žugićem bili poremećeni.

“Nakon neuspjele medijacije, bila sam prinuđena da podnesem tužbu. Neki od razloga za tužbu nalaze se u činjenicama da je guverner više mjeseci odbijao komunikaciju nužnu za obavljanja mog i njegovog posla - ključnog u CBCG za stabilnost finansijskog sistema; smjene rukovodilaca u mom sektoru bez konsultacije sa mnom i bez bilo kakvog obrazloženja; zaduživanja drugog viceguvernera zadacima iz domena moje zakonske nadležnosti uz neinformisanje ključnih ljudi sektora kontrole banaka i mene kao nadležnog viceguvernera; opasnog i nezakonitog zadržavanja bitnih informacija za kontrolu banaka i uskraćivanja mi prava da raspolažem informacijama o takvim i drugim aktivnostima u CBCG kada ih zatražim kao viceguverner i član Savjeta CBCG”, navela je Radović.

Ona ističe da je zbog grube povrede disciplinske odgovornosti podnijel inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv bliske saradnice guvernera Žugića. I taj postupak je u toku.

“Teško je, nakon svega, izbjeći zaključak da se suočavam sa odmazdom čovjeka koji vjeruje da je iznad zakona, institucija i sistema. Tvrdim da sam časno, bez propusta i na visoko profesionalan način radila od imenovanja u CBCG do danas. U vezi za aktivnostima guvernera Radoja Žugića, zatražiću postupanje nadležnih organa, uključujući i tužilaštvo”, zaključila je Radović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније