Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R.

28. 06. 2018. 22:02 >> 21:55

VLADA CRNE GORE

Usvojena Odluka o izradi kapitalnog budžeta

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o izradi kapitalnog budžeta i utvrđivanju i vrijednovanju kriterijuma za izbor kapitalnih projekata.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću je saopšteno da je na današnjoj sjednici usvojena Proljećna analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi kojom je obuhvaćena realizacija ekonomske politike u prošloj godini i u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Vlada je donijela i Uredba o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih prava u novčanim sredstvima za ovu godinu.

"Obeštećenje bivšim vlasnicima isplaćuje se u jednogodišnjim ratama, odnosno 15. jula svake godine. Sredstva nepohodna za isplatu godišnje rate, predviđena ovogodišnjim budžetom, iznose 2,5 miliona eura", dodaje se u saopštenju.

Usvojena je Odluka o izradi kapitalnog budžeta i utvrđivanju i vrijednovanju kriterijuma za izbor kapitalnih projekata.

"Jedan od ciljeva donošenja nove Odluke je da se podstakne nastavak započetih projekata, kao i projekata spremnih za realizaciju u smislu zadovoljenja svih postavljenih uslova i kriterijuma, da bi se projekat mogao finansirati iz kapitalnog budžeta", kazali su iz Vlade.

Odluka je urađena tako da predstavlja uputstvo prilikom pripreme i planiranja kapitalnog budžeta, odnosno da pruži smjernice potrošačkim jedinicama na koji način i koje projekte mogu da kandiduju za finansiranje iz kapitalnog budžeta države.

Vlada je usvojila i Program reforme upravljanja javnim finansijama za period do 2020. godine sa Akcionim planom.

"Ovaj dokument predstavlja sveobuhvatni strateški okvir za unaprijeđenje stanja u oblasti javnih finansija, kako bi se obezbijedila fiskalna održivost i pravilno upravljanje", rekli su iz Vlade.

Usvojena je i Informacija o kreditnom aranžmanu između Evropske investicione banke (EIB) i Investiciono razvojnog fonda Crne Gore (IRF) za finansiranje malih i srednjih preduzeća i prioritetnih projekata, s Predlogom ugovora o finansiranju, kojim se obezbijeđuje ukupno 150 miliona eura za finansiranje malih i srednjih preduzeća i prioritetnih projekata.

Usvojen je izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije regionalnog razvoja Crne Gore za prošlu godinu.

Za implementaciju Akcionog plana u prošloj godini uloženo je ukupno 612,67 miliona eura za realizaciju 597 razvojnih projekta, programa i aktivnosti.

Za sjeverni region utrošeno je skoro 330,6 miliona eura, za središnji oko 157,3 miliona eura i za primorski oko 124,6 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније