Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

28. 06. 2018. 19:04   >>  18:52

FISKALNA KOSOLIDACIJA

Pozitivni rezultati u prvom kvartalu

Vlada je danas utvrdila Predlog proljećne analize makroekonomskih kretanja i strukturalnih reformi, koja je pokazala da dalja realizacija mjere fiskalne konsolidacije daje pozitivne rezultate u prvom ovogodišnjem kvartalu, što potvrđuje i veća naplata prihoda budžeta.

Generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija, Iva Vuković, kazala je da su prihodi u prvom kvartalu porasli 30 miliona eura ili deset odsto, dok su izdaci budžeta u uporednom periodu iznosili 397,5 miliona eura ili devet odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Deficit centralnog budžeta iznosio je 70 miliona ili 1,6 BDP i niži je 0,4 odsto nego u uporednom periodu. Državni dug na kraju prvog kvartala iznosio je 2,6 milijardi eura i na nivou je od 66 odsto BDP-a“, rekla je Vuković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Ona je dodala da dalja realizacija mjera fiskalne konsolidacije daje pozitivne rezultate, što potvrđuje i veća naplata prihoda budžeta.

„Dobijena je garancija Svjestke banke (SB) zasnovana na razvojnoj politici, u iznosu od 80 miliona eura, čime je omogućeno zaduživanje države u iznosu od 250 miliona eura po povoljnim uslovima, sa nižom kamatnom stopom“, navela je Vuković.

Ona je podsjetila da je ekonomija, prema preliminarnim podacima Monstata, u prvom kvartalu porasla po stopi od 4,5 odsto, dominantno zahvaljujući investicijama u fiksni kapital.

„Prihodi od turizma su porasli po stopi od 14,6 odsto, vrijednost građevinskih radova 46,8 odsto, dok se industrijska proizvodnja oporavila. Rast prometa u maloprodaji u tekućim cijenama bio je na nivou od 4,9 odsto“, kazala je Vuković.

Ona je dodala da su nastavljeni pozitivni trendovi na tržištu rada, a da bankarski sektor karakteriše rast kreditne aktivnosti i depozita i smanjenje kamatnih stopa i nekvalitetnih kredita.

Prosječna stopa inflacije, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 2,7 odsto.

Vuković je navela da je Crna Gora prošle godine zabilježila rast iznad svih očekivanja, na nivou od 4,3 odsto.

„Predviđanja za naredni period odnose se na ubrzanje prosječnog regionalnog rasta sa 2,4 odsto u pršloj godini na 3,2 odsto u ovoj, dok će a u narednoj iznositi 3,5 odsto. Glavni pokretač biće rast u zemljama EU, kao značajnom izvoru investicija, kao i predviđeni povoljniji uslovi finansiranja na međunarodnim tržištima“, saopštila je Vuković.

Ona je kazala da su makroekonomskih kretanja u prošloj godini podstaknuta investicijama i domaćom tražnjom.

Vuković je podsjetila da je Centralna banka (CBCG) revidirala podatke o platnom bilansu, pa su revidirani prihodi od turizma iznosili 921,7 miliona eura, što je rast od 10,3 odsto.

„Na rast ekonomske aktivnosti uticao je rast građevinskih radova od 51,5 odsto, prometa u maloprodaji u tekućim cijenama od 5,2 odsto, dok je stopa nezaposlenosti bila na najnižem nivou u posljednjih 11 godina i iznosila je 16,1 odsto. Inflacija je bila umjerena i na nivou godišnje projekcije od 2,4 odsto“, saopštila je Vuković.

Ona je dodala da je finansijski sektor bio stabilan i visokolikvidan.

„Revidirani deficit tekućeg računa platnog bilansa bio je na nivou od 16,3 odsto, dok je suficit na računu usluga primarnih i sekundarnih dohodaka pokrio deficit robne razmjene od 62,8 odsto“, navela je Vuković.

Ona je kazala da je 30 odsto povećan neto priliv stranih direktnih investicija, koje su u prošloj godini iznosile 484 miliona ili 11 odsto BDP-a.

Vuković je na pitanje novinara da li Vlada razmatra mogućnost usporavanja akciznog kalendara za cigarete, odgovorila da se radi na pronalaženju rješenja i da će vrlo brzo javnost biti obaviještena o tome.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније