Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

25. 06. 2018. 19:08 >> 21:32

CG NAJVIŠE NAPREDOVALA

Otvoreno Poglavlje 17, važan korak naprijed

Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, otvorila pregovaračko Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija.

Zajednički je ocijenjeno da je otvaranje ovog poglavlja, kao i dalji rad u ovoj oblasti od izuzetne važnosti za prilagođavanje principima otvorene tržišne ekonomije koja počiva na slobodnoj konkurenciji, politici jedinstvene valute i postizanju i održavanju cjenovne stabilnosti.

Šef crnogorske delegacije, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je, u obraćanju predstavnicima država članica i Evropske komisije,  istakao da zahvaljujući posvećenom radu svih crnogorskih institucija Crna Gora danas ima 31 otvoreno poglavlje, od kojih su tri privremeno zatvorena, te izrazio očekivanje da će do kraja godine biti otvorena i preostala dva, 8 - Konkurencija  i 27 - Životna sredina.
 
Kako je soapšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je, govoreći o značaju poglavlja 17, istakao da je Crna Gora u ovoj oblasti, a u okviru ispunjavanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, već postigla značajne rezultate.

"Ovo poglavlje je od posebnog značaja za otvorenu, uspješnu i eurizovanu ekonomiju Crne Gore. U tom smislu, već smo preduzeli brojne aktivnosti koje otvaraju put daljem ekonomskom i finansijskom rastu, a naredne mjesece ćemo iskoristiti za dodatno produbljivanje i ubrzanje kako ekonomskih tako i političkih reformi", kazao je minsitar vanjskih poslova,
 
Pregovarač za 17. poglavlje, viceguverner Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris je poručio da će, uz već ostvareni napredak u ovoj oblasti, Crna Gora po otvaranju poglavlja 17 nastaviti sa usklađivanjem svog pravnog okvira sa evropskim zakonodavstvom, sa ciljem unaprjeđenja transparentnosti i održivosti javnih finansija, smanjenja transakcionih troškova, olakšanja međunarodne trgovine, povećanja mobilnosti kao i potpune integracije Centralne banke Crne Gore u Evropski sistem centralnih banaka.

Han: Crna Gora najviše napredovala
 
Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je ocijenio da je otvaranje pregovora u poglavlju 17 predstavlja još jedan važan korak naprijed na evropskom putu, izrazivši očekivanje da će Crna Gora nastaviti da uspješno ispunjava obaveze sa evropske agende.

"Kazao je da je Crna Gora najviše napredovala u pregovorima s EU te da prioritet, i u narednom periodu, treba da bude oblast vladavine prava. Komesar Han je ponovio da će Evropska komisija nastaviti da podržava integraciju Crne Gore u EU, uključujući ekspertsku i finansijsku pomoć", saopšteno je iz MVP.

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU, ministarka vanjskih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva je kazala da je otvaranje još jednog pregovaračkog poglavlja potvrda stalnog napretka Crne Gore i ispunjavanja uslova za članstvo u EU.

Kako se dodaje u saopštenu, ona je dodsjetila na posvećenost bugarskog predsjedavanja Savjetom EU politici prosirenja i evropske budućnosti Zapadnog Balkana, posebno istakavši ulogu Crne Gore u tom kontekstu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније