Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

15. 06. 2018. 13:38 >> 13:27
2

PROSJEČNA

Koliko dizela kupuje jedna plata u CG?

Posljednja poskupljenja goriva dovela su do protesta širom regiona, a građani širom Evrope i svijeta, zavisno od cijene dizela i visine prosječne plate, mogu kupiti i između 280 i 3.220 litara dizela.

 

Al Džazira je istražila kolike su cijene goriva (prvenstveno dizela) u svijetu, a kolike u regionu, te koliko se goriva može kupiti sa jednom prosječnom platom.

Litar dizela najjeftiniji je u Rusiji – 0,6 eura a najskuplji u Švajcarskoj – 1,7 eura po litru. U regiji, najjeftiniji je u Makedoniji - 1,06 eura, a najskuplji u Srbiji - 1,37 i Albaniji -1,41 eura po litru.

U Sjedinjenim Američkim Državama, litar dizela košta 0,87 eura.

Iako se razlike u cijenama možda ne čine velikim, kada se iste stave u kontekst prosječnih plata u državama, one postaju ogromne.

Državljani Albanije sa jednom prosječnom mjesečnom platom mogu natočiti najmanje dizela – svega 279 litara. Situacija nije puno bolja ni u Srbij gdje jedna plata kupuje 308 litara dizela. Najbolja situacija u regiji je u Sloveniji, gdje vozači sa jednom platom mogu kupiti 833 litra dizela, dok se u Crnoj Gori, za prosječnu platu, može kupiti 394 litra dizela.

S druge strane, Njemci sa jednom platom mogu kupiti 1.784 litara dizela, Švajcarci 2.571 litara, a Amerikanci čak 3.221 litara.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније