Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 06. 2018. 12:36 >> 12:26

U PKCG

Promovisana Ekonomska istorija Crne Gore

Privredna komora Crne Gore je povodom 90 godina postojanja objavila knjigu "Ekonomska istorija Crne Gore", autora Branislava Marovića, koju je juče i promovisala.

Predsjednik Komore Golubović je ocijenio da "Ekonomska istorija Crne Gore" predstavlja djelo koje na jedinstven i stručan način prati evoluciju ekonomske ideje i sve etape u razvoju privrede i preduzetništva u našoj zemlji.

"U ovoj knjizi su, prvi put, na jednom mjestu, dokumentovana sva prelomna ekonomska zbivanja koja su uticala da Crna Gora bude ono što danas jeste-otvorena tržišna ekonomija sa jasnom razvojnom perspektivnom i nespornom međunarodnom reputacijom", kazao je Golubović.

U konciznom i jasnom kretanju kroz istoriju privrednog razvoja Crne Gore, dodaje on, prepoznaje se i ubjedljiva ilustracija o istoriji Privredne komore Crne Gore.

"Višedecenijske sistemske promjene kroz koje je privreda prošla, a koje autor Branislav Marović vjerno prikazuje u svojoj knjizi, potvrđuju činjenicu da Privredna komora predstavlja uzornu i profesionalnu organizaciju koja u partnerskom odnosu sa kreatorima ekonomske politike učestvuje u formiranju stavova koji su od značaja za poslovnu zajednicu i društvo u cjelini", naglasio je Golubović.

Prema njegovim riječima, Komora ima cilj da mobiliše sve kreativne snage društva u konstruktivnom dijalogu, osmišljavanju i sprovođenju modernih programa i projekata primjerenih razvojnim potrebama današnje Crne Gore. Modernizacija društva nije moguća bez oslanjanja na obrazovanje i nauku, pa biznis i nauka moraju biti usmjereni jedni na druge, radi uspostavljanja dobre saradnje i dugoročnih poslovnih efekata.

"Promocija knjige Branislava Marovića slijedi opredjeljenje i napore koje Komora čini u produktivnom povezivanju akademske i poslovne zajednice na zajedničkom zadatku izgradnje ekonomski emancipovane države, sposobne da obezbijedi sve materijalne preduslove za dalji razvoj i prosperitet. Naš zadatak je da obezbijedimo temelje razvoja društva zasnovanog na znanju, kako bi Crna Gora mogla da se dinamično razvija i postane prosperitetno mjesto za život i rad generacija koje dolaze. Ključne teme koje nameću razvojni imperativi savremenog doba su usvajanje novih znanja i tehnologija, unaprjeđenje korporativnog upravljanja i, posebno, promocija preduzetništva koje treba da bude u osnovi reformisanog obrazovnog sistema", kazao je Golubović.

On je izrazio zahvalnost Maroviću što je stvaralačkom vizijom i istraživačkom odvažnošću obogatio naučno naslijeđe naše zemlje i svima pružio inspiraciju da kroz ovako vrijedna djela koja sabiraju istorijska dostignuća Crne Gore nalaze odgovore za vrijeme pred nama.

Recenzent knjige Živko Andrijašević je istakao da je autor Marović vanrednim naporom napravio ono što se u istoriografiji zove velika sinteza, knjigom koja predstavlja saznajnu, istraživačku pa i metodološku novinu za ovu oblast.

Naglasio je veliki obuhvat Ekonomske istorije-od rimskog doba do kraja 20. vijeka, te da ovo djelo ne govori samo o Crnoj Gori već i o svim velikim silama i privrednim sistemima koji su vladali ovim prostorima tokom tog perioda.

"Ova knjiga pokazuje stalnu težnju da se formira stabilan ekonomski sistem na koji ćemo moći nasloniti naše društvo, njegove političke težnje, na kraju krajeva i ono što mi u našoj nacionalnoj istoriografiji smatramo najvažnijim, a to je nezavisna država", rekao je Andrijašević.

Pohvalio je inicijativu Privredne komore da Ekonomska istorija ponovo bude objavljena i dostupna naučnoj zajednici, te ostalim čitaocima. Time se, smatra, daje podsticaj drugima da se posvete ovoj temi poput dr Branislava Marovića.

"Pišući ovu knjigu Marović nije imao uzora, jer niko prije njega nije napisao ništa slično. On je razvio metodološki model koji je samo njegov, jer ne počiva na iskustvu i znanju prethodnika. Sve što se nalazi u ovoj knjizi zasnovano je na dokazivim, provjerljivim činjenicama. Ona pokazuje kretanje Crne Gore, njeno zrijevanje i civilizacijske procese. Marovićeva knjiga takođe pokazuje da je naš ekonomski život imao jaku modernističku crtu, te da je bio, više nego drugdje, pokretač emancipacije crnogorskog društva", rekao je Andrijašević.

On kaže da druge istoriografije na prostoru ex-YU nemaju ovako sistematizovano znanje o svojoj ekonomskoj prošlosti, što je još jedan dokaz vrijednosti djela Branislava Marovića i važnosti njegovog ponovnog objavljivanja.

"Ovom knjigom, kao i svim prethodnim, Marović je pokazao ozbiljnu istraživačku posvećenost, umijeće da rezultate istraživačkog rada sistematizuje i predstavi na lako dostupan i razumljiv način i onima koji nijesu istoričari. On je svim generacijama istoričara koje će doći i baviti se Crnom Gorom, ostavio pouzdanu, sređenu sumu znanja koja će im biti od koristi", zaključio je Andrijašević.

Latinka Perović je video porukom čestitala jubilej Privrednoj komori Crne Gore, za koju je rekla da je asocijacija bez koje nije moguć razvoj ekonomije, moderne države i društva.

Govoreći o Crnoj Gori kroz epohe, ona je istakla značajne istorijske ličnosti i događaje koji su oblikovali razvoj zemlje do današnjih dana.

"Mislim da je crnogorska elita napravila hrabar izbor orijentišući se na evropske integracije i u tom smislu igra vrlo značajnu ulogu na Balkanu. Ja od sveg srca želim da ta orijentacija uspije i pružam duboku moralnu, te intelektualnu podršku ljudima koji je predstavljaju", rekla je Perović.

Vojin Đukanović je kazao da je Ekonomska istorija Crne Gore od stare Duklje do 1992. godine dragocjeni dokument od izuzetnog značaja za državu.

On je izlaganjem obuhvatio privredne okolnosti od vladavine kralja Nikole, preko ulaska u kraljevinu SHS, svjetskih ratova, SFRJ, radničkog samoupravljanja, industrijalizacije, raspada Jugoslavije, kraha ekonomskog sistema što je uništilo velike kolektive, te tranzicije u tržišnu privredu.

"Danas je Crna Gora na putu privrednog i svakog drugog oporavka i veoma je perspektivna država u kojoj će se u narednom periodu brzo povećavati standard stanovništva, što je svima cilj", istakao je Đukanović.

On je pozvao Marovića "da što prije izuči period nakon 1992. godine i da naučnim dokazima razbije neke zablude pojedinaca i pojedinih političkih struktura u Crnoj Gori".

Pisac "Ekonomske istorije Crne Gore" dr Branislav Marović zahvalio je izdavaču-Privrednoj komori, te ekspertima koji su govorili o njegovom djelu.

"Ponovno objavljivanje nekog djela za svakog autora, pa tako i za mene, svakako je priznanje da je napravljen kvalitetan proizvod. U ovom slučaju to vrednovanje dolazi od Privredne komore Crne Gore koja je jedna od najkompetentnijih ustanova u ekonomiji i stara se da privredu osavremeni, i u sistemu poslovanja i rukovođenja, i u primjeni savremene tehnologije i inovacija. Privredna komora je izdavanjem ove knjige pokazala da poštuje prošlost svoje države i da na osnovu prošlosti gradi nove puteve budućnosti", rekao je Marović.

On je ukazao na značajnu konstantu razvoja crnogorske ekonomije koja se vidi na stranicama knjige, a vezana je za periode kada je naša zemlja imala status nezavisne države.

"Samostalnost sa mirom na granicama i među plemenima snažno su pogodovali da crnogorska ekonomija postigne najveće domete u svom razvoju", rekao je autor.

Njegova knjiga obuhvata dva takva perioda u ekonomskom razvoju. Prvi pripada 34-godišnjem postberlinskom razvoju od 1878. do 1912. godine, kada Crna Gora gradi savremene saobraćajnice, uvodi poštansku službu sa telegrafom i telefonom, kao i struju. Počinju strane investicije, razvoj trgovačkog kapitala i banaka. Drugi period uspona naše ekonomije, prema Marovićevim riječima, pripada 45-godišnjem socijalističkom sistemu druge polovine 20. vijeka, kada Crna Gora, zajedno sa drugim republikama jugoslovenske federacije postiže takve ekonomske rezultate koji je svrstavaju u rang srednje razvijenih zemalja.

"Iako ova knjiga ne tretira period ekonomskog razvoja Crne Gore poslije obnavljanja nezavisnosti 2006. godine, potrebno je ukazati na činjenicu koja potvrđuje ove naše stavove, a to je da je status nezavisne države bio i ostao odlučujući za razvoj crnogorske privrede. Zato poželimo vječnost samostalnoj, nezavisnoj crnogorskoj državi u kojoj će ekonomija biti osnova za razvoj, demokratskijeg, bogatijeg i civilizovanijeg društva", zaključio je Branislav Marović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније