Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

13. 06. 2018. 11:53   >>  22:23 12

MARKOVIĆ NAJAVIO

Možda nadmašimo rast iz 2017.

Crna Gora će možda nadmašiti ekonomski rast iz 2017. godine, saopštio je crnogorski premijer Duško Marković. On je pustio u pogon novu liniju za flaširanje u kompaniji "Plantaže", vrijednu tri miliona eura.

Tom je prilikom kazao da Vlada ostaje čvrsto opredijeljena da sa privredom doprinosi konkuretnijem tržištu rada, i snažnijoj ekonomskoj aktivnosti. Posebno će, kako je rekao, Vlada biti fokusirana na oblasti u kojima Crna Gora ima komparativne prednosti, kao što su turizam, eneregetika i proizvodnja hrane i pića.

"Ovakve investicije u proizvodnju i realnu ekonomiju, treba da obezbijede dinamičan i održiv rast naše ekonmije koja je u prošloj godini zabilježila jednu od najviših stopa rasta u Evropi.

Dinamični razvoj gotovo svih sektora privrede rezultirao je povećanjem zaposlenosti i višem standardu života naših građana. Ekonomski pokazatelji za prvi kvartal ukazuju da ćemo prošlogodišnju stopu ekonomskog rasta dostignuti, a moguće i nadmašiti u ovoj godini“, rekao je Marković.

On je istakao da je kompanija "13. Jul – Plantaže", tokom više od pola vijeka, unapređivala proizvodne kapacitete, povećavala proizvodnju, i osvajala nova tržišta.

"Na taj način ova kompanija, i brend koji je ona izgradila, jačali su i Crnu Goru. Vina standardizovanog kvaliteta, proizvedena u našim poljima i podrumima, nalaze se na trpezama više od 40 zemalja", rekao je predsjednik Vlade.

Smatra i da "Plantaže" danas imaju najveći pojedinačni vinograd u Evropi sa 11 miliona čokota vinove loze i 55 godina neprekidnog savezništva sa posnom i kamenitom zemljom Ćemovskog polja. 

"I zato je poruka iz ove kompanije nikada jasnija – bez ulaganja u znanje i u nove tehnologije, ne možemo biti konkurentni i očekivati bolju i sigurnu poziciju na tržištu. Samo domaćinski odnos prema potencijalima koje imamo, i ulaganje u čovjeka i prirodu kao najvažnije resurse – i Plantažama, ali i svakom individualnom proizvođaču vina u Crnoj Gori, mogu garantovati uspjeh", rekao je Marković.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније